Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Επιχορηγεί μεν αλλά με...επιφύλαξη ο Δήμος Παιανίας-Γλυκών Νερών τους Πολιτιστικούς & Αθλητικούς Συλλόγους

«Λαμβάνουμε σήμερα μια πολιτική απόφαση επιχορήγησης των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αρτέμης Βαγιωνάκης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχετικού θέματος κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παραπάνω δήλωση έγινε γιατί ο κ. Βαγιωνάκης, γνωρίζει πολύ καλά, πως η δημοτική αρχή επιχορήγησε με...αέρα τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Παιανίας και των Γλυκών Νερών και αυτό γιατί η πλειοψηφία τους, όχι μόνο συνεπείς δεν ήταν στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για επιχορήγηση, αλλά δεν τα κατέθεσαν καθόλου!

Η δημοτική αρχή, με αυτό το επικοινωνιακό τέχνασμα, θεωρεί πως διασφαλίζει τη θέση της απέναντι στους συλλόγους και πετά το μπαλάκι για το...επικείμενο φιάσκο, στον επίτροπο που προφανώς δεν θα εγκρίνει την καταβολή της επιχορήγησης στα σωματεία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Ο νόμος για τις επιχορηγήσεις των σωματείων είναι αρκετά παλιός (πενταετίας), αλλά προφανώς λόγω της κακής και αμφίβολης κατάστασης των οικονομικών του Δήμου, αποφάσισαν φέτος να τον επικαλεστούν μπας και γλυτώσουν κάποια χρήματα απο σωματεία που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα για να μπορέσουν να καρπωθούν και φέτος επιχορήγηση.

Υπενθυμίζεται πως είχε δοθεί προθεσμία μέχρι τις 31.10.2016 για την εγγραφή και ανάρτηση στο «Μητρώο Επιχορηγουμένων Φορέων» του προγράμματος «Διαύγεια» της επιχορήγησης του 2015 και των δαπανών του έτους αναλυτικά, όσων σωματείων είχαν λάβει πέρυσι επιχορήγηση μεγαλύτερη των 3000 ευρώ για να έχουν το δικαίωμα να λάβουν την φετινή επιχορήγηση.

Οι απόψεις για τα αίτια της...ασυνέπειας από πλευράς των σωματείων, διίστανται. Η πλευρά των συλλόγων υποστηρίζει πως δεν ενημερώθηκε εγκαίρως από το Δήμο και όταν αυτό έγινε, ήταν ήδη πολύ αργά για να κατανοήσουν επακριβώς τι τους ζητείτο, ενώ ο Δήμος υποστηρίζει πως τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων ενημερώθηκαν και έγκαιρα και πλήρως.

Δείτε τα ποσά που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο για να επιχορηγηθούν Πολιτιστικοί, Αθλητικοί Σύλλογοι και Σωματεία της Παιανίας και των Γλυκών Νερών πατώντας ΕΔΩ

Ας δούμε όμως τι απαιτείται για να λάβει ένα σωματείο την φετινή επιχορήγηση:


Δικαιούχοι:


Είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, σε τοπικά παραρτήματα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης, που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, καθώς και σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στους οικείους Δήμους ή Κοινότητες για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Για να είναι επιτρεπτή η κατά το άρθρο 202 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επιχορήγηση, πρέπει ο αποδέκτης αυτής να εμπίπτει σε κάποιον από τους περιοριστικά απαριθμούμενους στις διατάξεις αυτές φορείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, ενώσεις προσώπων, δηλαδή, που έχουν συσταθεί για την επιδίωξη αθλητικού ή πολιτιστικού σκοπού και έχουν αποκτήσει νομική προσωπικότητα με την εγγραφή τους στο τηρούμενο στο Πρωτοδικείο της έδρας τους ειδικό δημόσιο βιβλίο (άρθρα 61, 78 και 83 του Αστικού Κώδικα).

Ορισμός:


Ως πολιτιστικές νοούνται οι εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και εν γένει πολιτιστικής καλλιέργειας των συμμετεχόντων σε αυτές (όπως οι διαλέξεις, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε συζητήσεις με αντικείμενο τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, οι επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ.), καθώς και εκείνες που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθόσον τούτο αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου.

Διαδικασία - Δικαιολογητικά:

 

Για αιτούμενη επιχορήγηση μέχρι το ποσό των 3.000 ευρώ:


1. Ο φορέας που ζητά την επιχορήγηση πρέπει να έχει υποβάλει προς το Δήμο αίτηση, με την οποία να προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες κάθε φορά αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την επιχορήγηση.

2. Αναλυτικός προϋπολογισμός και απολογισμός εξόδων των εκδηλώσεων αυτών.

3. Προϋπολογισμός της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου για το τρέχον έτος.

4. Προϋπολογισμός του συλλόγου για το επόμενο έτος.

5. Καταστατικό του συλλόγου.

6. Υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου, ότι νομιμο­ποιείται να εισπράξει για λογαριασμό του συλλόγου ή του σωματείου. Στη θέση της υπογραφής της δήλωσης, τίθεται η σφραγίδα του συλλόγου ή του σωματείου, ενώ η δήλωση πρέπει να φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

  Για αιτούμενη επιχορήγηση πάνω από το ποσό των 3.000 ευρώ: 

 

  • Απολογισμό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου (πρακτικό Γ.Σ. έγκρισης απολογισμού εσόδων – εξόδων) και ξεχωριστό απολογισμό της επιχορήγησης ή χρηματοδότησης που έλαβε για το 2015 και είναι μικρότερη του 100% των συνολικών χρηματικών ποσών που διαχειρίσθηκε. Με τα ανωτέρω υποχρεούται να συνυποβάλει και τον προϋπολογισμό του για το επόμενο έτος. (άρθρο 41 παρ.3 και 6 του Ν.4129/2013)
  • Αθεώρητο τιμολόγιο.
  • Φορολογική ενημερότητα.
  • Ασφαλιστική ενημερότητα.

 

Είναι δεδομένο πως ΔΕΝ θα επιχορηγηθούν:


  • Οι αιτήσεις στις οποίες δεν προσδιορίζονται οι επιμέρους εκδηλώσεις στις οποίες αφορά, ούτε επισυνάπτεται ο προϋπολογισμός των εξόδων των εκδηλώσεων αυτών.

  • Εκδηλώσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση προς το Δήμο.

  • Εκδηλώσεις που έχουν προηγηθεί χρονικά της αιτούμενης επιχορήγησης.

  • Εκδηλώσεις σωματείων που αφορούν στην ψυχαγωγία των μελών τους και όχι στην υλοποίηση συγκεκριμένης κοινωνικής ή πολιτιστικής εκδήλωσης.

  • Μελλοντικές και αβέβαιες ως προς την διενέργεια τους δραστηριότητες , έστω και πολιτιστικού χαραχτήρα.

  • Οι σύλλογοι των οποίων οι σκοποί εξυπηρετούν πρωτίστως τα συμφέροντα των μελών του και όχι την προαγωγή της πνευματικής και εν γένει πολιτιστικής ανάπτυξης των κατοίκων της περιοχής και η επιχορήγηση προορίζεται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών αυτού και όχι για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

  • Οι σύλλογοι για τους οποίους δεν αποδεικνύεται από το καταστατικό τους ότι έχουν συσταθεί για την επιδίωξη αθλητικού ή πολιτιστικού σκοπού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.