Έντονη ήταν η αντίδραση των κατοίκων της Παιανίας, στην θέα των πινακίδων που τοποθέτησε ο Δήμος Παιανίας-Γλυκών Νερών, στην Πλατεία Πεδουλά Κύπρου στην Παιανία, αλλά και πρίν μερικούς μήνες στην Πλατεία της οδού Αττικής και οι οποίες απαγορεύουν την είσοδο σκύλων στον κοινόχρηστο χώρο.
Όπως προκύπτει από την νομοθεσία, οι συγκεκριμένες πινακίδες, είναι εντελώς παραπλανητικές και απολύτως παράνομες!
Οι κάτοικοι απειλούν με απομάκρυνση των πινακίδων, ακόμα και με μηνύσεις κατά του Δήμου.
Όπως προκύπτει από την νομοθεσία, οι συγκεκριμένες πινακίδες, είναι εντελώς παραπλανητικές και απολύτως παράνομες!
Οι κάτοικοι απειλούν με απομάκρυνση των πινακίδων, ακόμα και με μηνύσεις κατά του Δήμου.
Τι πραγματικά ισχύει
Ο Ν. 3170/2003, που μνημονεύεται στις πινακίδες του Δήμου Παιανίας-Γλυκών Νερών, για να δοθεί κύρος στην εν λόγω απαγόρευση και για να παραπλανηθούν οι πολίτες, καταργήθηκε με τον Ν. 4039/12, εκτός από την παράγραφο 6 του άρθρου 7 που αφορά «…την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».
Ο Δήμος Παιανίας-Γλυκών Νερών, λόγω ανεπίτρεπτης άγνοιας(?), εξακολουθεί να κάνει χρήση του άρ. 7 του Π.Δ. 400/1983 που απαγόρευε την είσοδο ζώων συντροφιάς σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, το οποίο καταργήθηκε με το Ν. 3170/2003, που επίσης καταργήθηκε!
Ο Νόμος 4039 του 2012 λοιπόν, (ο οποίος ισχύει σε συνδυασμό με το Ν. 4235/2014) δεν αναφέρει πουθενά στο σύνολο του ότι σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο δύναται να απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή κατοικιδίου ζώου!
Aκόμα κι αν υπήρχε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση των πινακίδων, δεν ενέχει θέση ανώτερη του Νόμου. Ο Νόμος υπερισχύει!
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οφείλουμε, συμμορφούμενοι προς το άρθρο 5 § 1 περ. στ΄ & την § 3 Ν. 4039/12, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας, κατά τη διάρκεια του περιπάτου κι όταν εισερχόμαστε και κινούμαστε σε οποιοδήποτε πάρκο, να κρατάμε τον σκύλο κοντά μας, δεμένο με σταθερό κι όχι ελαστικό λουρί χειρισμού, καθώςνα παίρνουμε τα κατάλληλα µέτρα, ώστε να µην εξέρχεται ελεύθερα από το χώρο της ιδιοκτησίας μας και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
Τι ισχύει στις παιδικές χαρές
Στις παιδικές χαρές ισχύουν άλλες διατάξεις, παρουσία μικρών παιδιών, όπως η Υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009) και το άρ. 6 παρ. 2, που προβλέπει «Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.