Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Έτοιμος να ζητήσει την απομάκρυνση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων ο Στάμου εάν δεν ληφθούν μέτρα

Με μία ανοιχτή επιστολή, προς τους κατοίκους της Παιανίας και των Γλυκών Νερών, ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Στάμου, παίρνει επίσημη θέση και «τρίζει τα δόντια» σε κάθε υπεύθυνο, μετά και τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του ξενώνα ασυνόδευτων της Παιανίας, αλλά και στους δρόμους της πόλης.

Ο κ. Στάμου δηλώνει έτοιμος να ζητήσει ακόμα και την απομάκρυση των φιλοξενούμενων ασυνόδευτων, εάν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των προσφυγόπουλων, αλλά και την ηρεμία στην πόλη.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Παιανίας-Γλυκών Νερών:

 

«Αγαπητοί συμπολίτες

Υπηρετώντας τον τόπο και τους ανθρώπους βρεθήκαμε μοιραία μπροστά στην πρόσφατη τραγωδία των προσφύγων που κατέκλυσαν τη χώρα μας ζητώντας άσυλο από τις κακουχίες της ζωής.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής ενώπιον αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης ήταν εξαρχής η άμεση ανταπόκριση με την ευαισθησία και την ανθρωπιά που ταιριάζει στη φυλή μας και στην υπόστασή μας.

Ο Δήμος μας μαζί με εκατοντάδες Δήμους της χώρας άνοιξε την αγκαλιά του για να φιλοξενήσει τα πονεμένα παιδιά που ήρθαν από τη μαυρίλα του πολέμου, ορφανά τα περισσότερα απ’ αυτά, με φοβερά βιώματα και εικόνες να τα κατατρέχουν.

Πράγματι στο Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων ανηλίκων «Περιβολάκι» στην Παιανία που ενεργοποιήθηκε για το σκοπό αυτό, ήρθαν πριν λίγους μήνες τα παιδιά του πολέμου, έφηβα αγόρια τα οποία λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα από ειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται εντός του Κέντρου.
Εδώ, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι το Κέντρο «Περιβολάκι» δεν αποτελεί «Hot Spot», που σημαίνει πως ο Δήμος δεν χρηματοδοτείται γι’ αυτό και ούτε έχει σχέση με την οργάνωσή του.

Η αποστολή αυτή φιλοξενίας διοργανώθηκε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής & Εργασίας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι έχουν και την αποκλειστική ευθύνη του όλου εγχειρήματος.

Όλα έβαιναν καλώς, ώσπου τις τελευταίες μέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα που δημιουργήθηκαν με υπαίτιους κάποιους εκ των φιλοξενούμενων ανήλικων προσφύγων και που εμείς σαν Δήμος δεν είναι δυνατόν να προσπεράσουμε.

Τα δύο περιστατικά αυτά που έλαβαν χώρα εντός και εκτός του Κέντρου φιλοξενίας ήταν συμπλοκές μεταξύ των ανηλίκων, γεγονός που σε συνδυασμό με την διαρκή παρουσία τους στους δρόμους της πόλης μας, δημιούργησε και όχι άδικα, την ανησυχία συμπολιτών μας και προξένησε αναστάτωση στους κοινωνικούς κύκλους του τόπου και στις κοινότητες των σχολείων μας.

Προσωπικά, μόλις έλαβα γνώση για τα περιστατικά, επισκέφθηκα ο ίδιος το Κέντρο για να ενημερωθώ για την σοβαρότητα της κατάστασης. Εκεί, οι υπεύθυνοι με ενημέρωσαν για τα συμβάντα και μου τόνισαν ότι εκείνοι από την πλευρά τους κάνουν το καλύτερο δυνατό για την ψυχολογική στήριξη και την αρμονική συνύπαρξη των παιδιών, ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω επέμβασης γιατί δεν τους το επιτρέπει η νομοθεσία.

Έτσι, ως εκ τούτου τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να περιορισθούν σε συγκεκριμένα ωράρια εξόδων ούτε κατά οποιαδήποτε άλλη έννοια. Μου μετέφεραν επίσης ότι όταν απευθύνθηκαν στους ανωτέρους τους δεν μπόρεσαν να λάβουν την άδεια για οποιαδήποτε επέμβαση που δεν καλύπτει ο Νόμος.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά, η δική μου θέση σαν Δήμαρχος και υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στον τόπο μου είναι άμεσα να λάβω μέτρα απέναντι στην ανεπάρκεια των ιθυνόντων και στο κενό του Νόμου.

Ανακοινώνω και επίσημα πως θα κάνω τις απαιτούμενες κινήσεις για να δοθεί σωστή λύση στο πρόβλημα είτε μέσω των ήδη υπαρχόντων διαδικασιών είτε υπερβαίνοντας τις.

Ήδη βρίσκομαι σε επαφή με το Υπουργείο Μετανάστευσης και με τους αρμόδιους και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης θα αναγκαστώ να ζητήσω την απομάκρυνση των ανηλίκων προσφύγων από το Δήμο μας, αφού πλέον οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν θα είναι σε θέση να έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία και την λειτουργία της.

Είμαστε όλοι υπέρ της βοήθειας και της φιλοξενίας, είμαστε όλοι ενσυνείδητοι πολίτες, αλλά θα πρέπει αυτή η βοήθεια να δίνεται μέσα σε σωστά πλαίσια, με όρους και κανόνες για την προστασία και των ίδιων των φιλοξενούμενων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.

Ο σεβασμός και η ευπρέπεια θα πρέπει να είναι αμοιβαία και στα δύο συμβαλλόμενα μέρη μιας τέτοιας περίπτωσης.

Ο Πολιτισμός και η ευνομία θα πρέπει να υπηρετούνται με όλες μας τις δυνάμεις, ως Κράτος, ως Δήμος, ως πολίτες, ως άνθρωποι.

Σαν πολίτης και σαν Δήμαρχος έχω χρέος να υπηρετήσω τα σωστά, τα καλά και τα δίκαια για όλους μας.

Σας ευχαριστώ.

Δήμαρχος Παιανίας - Γλυκών Νερών

Σπύρος Στάμου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.