Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Κοινός αγώνας Στάμου - αμπελουργών για την Συνιδιοκτησία Παιανίας

Τα χέρια για κοινό αγώνα διάσωσης της Συνιδιοκτησίας Παιανίας, έδωσαν ο Δήμαρχος Παιανίας-Γλ. Νερών κ. Σπύρος Στάμου και ο Πρόεδρος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παιανίας, κ. Δημήτρης Δάβαρης.

Σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες με θέμα την αντιμετώπιση της παράνομης βόσκησης στον κάμπο της Παιανίας, αποφάσισαν από κοινού την τροποποίηση του καταστατικού της Συνιδιοκτησίας ώστε να προσαρμοστεί στον Ν. 4384/16 περί συνεταιρισμών που ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή και έθεσε σε σοβαρότατο κίνδυνο την ύπαρξη, την περιουσιακή κατάσταση και τη λειτουργία του σημαντικότερου ίσως αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής και την αρωγή του Δημάρχου στην προσπάθεια επαναλειτουργίας και αναδιοργάνωσης της Συνιδιοκτησίας.

Τα περιθώρια είναι ιδιαιτέρως πιεστικά, καθότι μέχρι τις 24 Απριλίου 2017, θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Κορωπίου η προσαρμογή του καταστατικού του στον νόμο 4384.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στα κατασταστικά των συνεταιρισμών σύμφωνα με τον ν.4384

 

Στην επωνυμία του Συνεταιρισμού θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρεται:

 

α) ο κύριος σκοπός ή/και οι κύριες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, οι οποίες μπορεί να είναι μια ή περισσότερες.

 β) ο όρος «αγροτικός» και γ) η έδρα του συνεταιρισμού. Αν μέσα στην ίδια έδρα υπάρχουν περισσότεροι συνεταιρισμοί με τον ίδιο σκοπό, θα πρέπει να τεθεί στην επωνυμία κάποιο προσδιοριστικό γνώρισμα.

Στην Περιφέρεια, θα πρέπει να αναγράφεται η γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται τα μέλη του Συνεταιρισμού. Θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι δραστηριότητες του συνεταιρισμού, π.χ. αμπελουργικές ή/και ελαιοκομικές ή/και οπωροκηπευτικές κ.λ.π.

Μέλη θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να γίνουν συνταξιούχοι αγρότες, εφόσον διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του συνεταιρισμού.


Ο νόμος καθορίζει ως ελάχιστο ποσοστό παράδοσης της παραγωγής του στον συνεταιρισμό το 80% Το καταστατικό μπορεί αυτό το ποσοστό να το αυξήσει όχι όμως να το μειώσει.

Το καταστατικό αναφέρει ότι σε περίπτωση μη παράδοσης της παραγωγής του μέλους στον συνεταιρισμό, τότε το μέλος υποβάλλεται σε μια «ποινή» δηλαδή σε πληρωμή ποινικής ρήτρας ,η οποία προτείνεται να ανέρχεται σε ένα ποσοστό για παράδειγμα 20% ή 30%,η 40% επιπρόσθετα με την αξία κάθε κιλού προϊόντος που δεν παραδίδεται .

Το καταστατικό μπορεί να προβλέψει και πρόσθετους λόγους διαγραφής, αρκεί να μη είναι αντίθετοι προς το γράμμα ,το πνεύμα του νόμου και το Σύνταγμα.

Το καταστατικό ορίζει το ύψος της συνεταιρικής μερίδας και τον χρόνο καταβολής της, όπως ορίζεται στο νόμο. Δηλαδή το μισό του ύψους της μερίδας καταβάλλεται με τον προσδιορισμό του ύψους της από το καταστατικό και το υπόλοιπο μισό μέσα σε ένα χρόνο από την πρώτη καταβολή, εκτός αν το καταστατικό σας προβλέψει μικρότερο χρόνο, για την καταβολή του υπολοίπου μισού.

Θα πρέπει να συμπληρωθεί η έκταση της ευθύνης που αναλαμβάνουν τα μέλη, για τις υποχρεώσεις του συνεταιρισμού προς τρίτους. π.χ.: η ευθύνη εκτείνεται στο ύψος της συνεταιρικής μερίδας ή σε πολλαπλάσιο αυτής; Και πόσο; π.χ. 2πλάσιο, 3πλάσιο, 4πλάσιο.

Διοικητικό Συμβούλιο: 

 

Το καταστατικό θα καθορίσει τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου (π. χ 5,7,9,11 κ. ο. κ) καθώς και την διάρκεια της θητείας των μελών του συμβουλίου, η οποία πρέπει να είναι από 3-5 χρόνια. 

Το Καταστατικό του συνεταιρισμού θα πρέπει να καθορίσει το ύψος των συναλλαγών του συνεταιρισμού με τα μη μέλη, δηλαδή με τους τρίτους.

Με βάση τις αρχές του συνεταιρισμού, ο όγκος ή η αξία των συναλλαγών του συνεταιρισμού με τους τρίτους, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του όγκου ή της αξίας των συναλλαγών που έχει ο συνεταιρισμός με τα μέλη του. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, ο όγκος ή η αξία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο, δηλαδή το 100%. Αυτό θα αποφασισθεί από την γενική συνέλευση του συνεταιρισμού και θα συμπληρωθεί ανάλογα το κενό που υπάρχει στο σχέδιο Καταστατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.