Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

72 ΜΕ - Το στρατόπεδο «φάντασμα» στα Γλυκά Νερά

Η 72η Μονάδα Επιστράτευσης, το στρατόπεδο Λοχαγού Πεζικού Λάμπρου Αναστασίου, αποτελεί άλλο ένα παντελώς άχρηστο στρατόπεδο, από τα εκατοντάδες που θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει.

Αντί αυτού, παραμένει σε λειτουργία, για να ξοδεύονται χρήματα χωρίς λόγο και να παιδεύονται οι φαντάροι που κατά καιρούς, καλούνται να υπηρετήσουν εκεί.

Οι 6(!) φαντάροι που υπηρετούν σήμερα στο στρατόπεδο, πέρα από τις άθλιες υποδομές, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις στρατιές κοριών, αφού απεντομώσεις δεν γίνονται και οι... παραδοσιακές μέθοδοι εξόντωσης τους δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.

Πρόσφατα, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γέμισε το στρατόπεδο με κοντέινερ, τα οποία προορίζονταν για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών. Μετά τις ακροδεξιές αντιδράσεις μερίδας κατοίκων, που θέλουν το στρατόπεδο αλλά όχι τους μετανάστες, ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, υποχώρησε και τελικώς o χώρος δεν μετατράπηκε σε δομή φιλοξενίας. 

Αρχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις λάσπες, με φίδια και ποντίκια


Για τέσσερα χρόνια στοιβάζονται σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο δίχως καν πόρτα, στο στρατόπεδο στα Γλυκά Νερά, δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, των οποίων η καταστροφή αποκλείει οποιονδήποτε έλεγχο για καταχρήσεις.

Σε ένα στρατιωτικό toll, που θυμίζει περισσότερο καλύβα, ετοιμόρροπο, γεμάτο υγρασία και λάσπη, χωρίς καν πόρτα και δίπλα σε χόρτα γεμάτα φίδια και ποντίκια, βρίσκονται παρατημένοι επί τέσσερα χρόνια φάκελοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου με παραστατικά που αντιπροσωπεύουν αξίες δισ. ευρώ.


Πρόκειται για απολογισμούς υπουργείων, νοσοκομείων, οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ειδικοί λογαριασμοί, έγγραφα πρωτότυπα και μοναδικά, απαραίτητα για τη διενέργεια οποιουδήποτε επανελέγχου για τον εντοπισμό περιπτώσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ρεμούλας και υπεξαίρεσης, που αντί να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και τα τρωκτικά.

Οι χιλιάδες φάκελοι με υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο από το 2002 μέχρι σχετικά πρόσφατα, μεταφέρθηκαν εκεί με σκοπό τη μείωση του κόστους αποθήκευσης, από μία αποθήκη στις Τρεις Γέφυρες όπου φυλάσσονταν μέχρι το 2012. Η εικόνα όμως σήμερα είναι τραγική και θυμίζει περισσότερο χωματερή παρά αρχείο και μάλιστα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Οταν βρέχει ο χώρος στάζει και επειδή δεν έχει δάπεδο αλλά χώμα, δημιουργείται λάσπη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τοποθέτησε ράφια για να μπουν τα αρχεία και να μη βρέχονται, αλλά δυστυχώς, απ’ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, υπήρξαν απώλειες. Είναι φάκελοι στους οποίους προστρέχουμε για να ελέγξουμε απολογισμούς, λογαριασμούς, αν έχουν δοθεί σωστά τα χρήματα» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου Θοδωρής Κόλλιας και εξηγεί λεπτομερέστερα: «Αν καταστραφούν τα παραστατικά, τα οποία είναι πρωτότυπα, δεν θα μπορεί ποτέ και κανείς να ελέγξει αν κάποιος που είναι υπόλογος για μια χρηματική δαπάνη, έχει προβεί σε σωστή διαχείριση των χρημάτων. Και δεν μιλάμε για χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ, αλλά για δισεκατομμύρια!».

Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, αν και έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα τόσο προς το Προεδρείο του ανώτατου δικαστηρίου, όσο και προς την πολιτική ηγεσία, δηλαδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. «Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν από τη μεριά του Στρατού για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των εγγράφων. Οι υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υπηρετούν εκεί κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. Σκεφτείτε ακόμη ότι το καλοκαίρι αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και η πυρασφάλεια είναι ελλιπής. Εχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάποιον άλλο, ασφαλή και αξιοπρεπή χώρο για να μεταφερθεί το αρχείο, αλλά λόγω κόστους το αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι κάνουν και αυτοί προσπάθειες να προστατέψουν τα παραστατικά, αλλά όταν αυτά βρίσκονται μέσα σε toll, αντιλαμβάνεστε ότι μια θεομηνία μπορεί να τα καταστρέψει όλα», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Διαγωνισμοί για να διώξουν τα φίδια


Το ακόμη πιο τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, αντί να φροντίσει ώστε το εξαιρετικά πολύτιμο αρχείο να μεταφερθεί σε ένα ασφαλές, αξιοπρεπές και σωστά φυλασσόμενο μέρος, διενεργεί κάθε χρόνο διαγωνισμό για να καθαριστεί ο χώρος από φίδια και ποντίκια, χωρίς όμως κάτι ουσιαστικότερο για την προστασία των απόρρητων και «καυτών» φακέλων.

Κάθε χρόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει διαγωνισμό ύψους 73.800 ευρώ (60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ) για τον καθαρισμό του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και των γραφείων της Υπηρεσίας Επιτρόπου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. 

Εξαιτίας των τραγικών εγκαταστάσεων στις οποίες βρίσκεται το αρχείο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα τελευταία χρόνια εντάσσεται στον διαγωνισμό ο καθαρισμός και αυτού του χώρου. Και αν για τα άλλα κτίρια ο ανάδοχος οφείλει να σκουπίζει, να σφουγγαρίζει και να ξεσκονίζει, στο toll του στρατοπέδου των Γλυκών Νερών, υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες μυοκτονίας, φιδοαπώθησης και απεντόμωσης.




Ο καθαρισμός της αποθήκης του στρατοπέδου γίνεται κάθε δύο μήνες, όμως αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει, όταν το παράπηγμα δεν έχει καν πόρτα και βρίσκεται σε δασώδη περιοχή. Επομένως ο όρος που εμπεριέχεται στις ειδικές υποχρεώσεις αναδόχου, ότι ο τελευταίος «ευθύνεται για την αποκατάσταση των ζημιών ή φθορών που θα προκληθούν τυχόν στο κτίριο ή τις εγκαταστάσεις του από το προσωπικό ή τα χρησιμοποιούμενα από αυτό υλικά ή μηχανήματα» μόνο ως ειρωνικός μπορεί να εκληφθεί, όταν οι πολύτιμοι φάκελοι απειλούνται κυρίως από τη βροχή, τα τρωκτικά και τα φίδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.