Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

6 αθλητές εκπροσωπούν την Παιανία & τα Γλυκά Νερά στους Παραολυμπιακούς του Ριο

Η αντίστροφη μέτρηση για τους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ξεκίνησε. Το απόγευμα της Τετάρτης (18:05 ώρα Ρίο, 00:05 ώρα Ελλάδας 8/9) στο Μαρακανά, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Αγώνων, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του τρίτου σε σπουδαιότητα αθλητικού γεγονότος σε παγκόσμια κλίμακα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Η Παιανία και τα Γλυκά Νερά, έχουν την τεράστια χαρά και τιμή να εκπροσωπούνται από 6 συνολικά αθλητές στην μεγάλη αυτή διοργάνωση, από τους οποίους οι 4 αγωνίζονται στο σύλλογο «Άγιος Χριστοφόρος» της Παιανίας (Πολυχρονίδης-Ντέντα-Μόρφη-Σουλάνης) και οι 2 διαμένουν μόνιμα στα Γλυκά Νερά (Δήμου-Κοροκίδα).

Ο Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου Γρηγόρης Πολυχρονίδης, θα είναι μάλιστα και σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής στην αποψινή Τελετή Έναρξης.

«Όσο πλησιάζει η ώρα, η καρδιά μου χτυπάει και πιο δυνατά. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να κρατάς τη σημαία της χώρας σου, σ` ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός όπως είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. Νοιώθω τυχερός που μπορώ να ζήσω μια τέτοια στιγμή στην αθλητική μου καριέρα. Ευχαριστώ την Παροαλυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Γιώργο Φουντουλάκη, για την τιμή που μου έκαναν», δήλωσε ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας.

Η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ2) στις 00:05 ξημερώματα Πέμπτης. Στους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν περισσότεροι από 4.500 αθλητές από 162 χώρες.

Ποίοι είναι όμως οι 6 αθλητές μας; Ας τους γνωρίσουμε έναν-έναν.


Γρηγόρης Πολυχρονίδης


Γεννημένος στις 13 Αυγούστου 1981, ο αθλητής του Α.Σ. Παιανίας «Άγιος Χριστοφόρος», έζησε τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής του στο Βατούμι της Γεωργίας. Το 1989 οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στο Περιστέρι, όπου μεγάλωσε ο Γρηγόρης με την αδερφή του Μαρία.


 Με θέληση για μάθηση, στα 18 του μπήκε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως συνηθίζει να λέει: «Είμαι ένα άτομο με κινητική αναπηρία, αφού, εκ γενετής, είναι ατροφικά τα άκρα μου. Όμως, το μεγαλύτερό μου κίνητρο είναι να γίνομαι καθημερινά καλύτερος σε ό,τι κάνω».

Δύο χρόνια αργότερα, ο 20χρονος τότε φοιτητής συνάντησε τυχαία έναν πρώην φυσιοθεραπευτή του, ο οποίος για λίγο χρονικό διάστημα είχε διατελέσει βοηθός προπονητή σε ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο. Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι του Γρηγόρη στον αθλητισμό. «Το άθλημα στο οποίο αγωνίζομαι σήμερα ούτε καν το ήξερα. Ο προπονητής μου, ο Γιώργος Τζήμας, μου το έμαθε και κάπως έτσι με κινητοποίησε να συμμετάσχουμε στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004», θυμάται. «Με την επιτυχία που σημείωσα στην Αθήνα (τέταρτη θέση), σκέφθηκα ότι μπορούσα να πάω ακόμη ψηλότερα», περιγράφει. Ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές για να αφοσιωθεί στον αθλητισμό. «Δεν μετάνιωσα που επένδυσα στον αθλητισμό. Όμως το πανεπιστήμιο βοήθησε αρκετά να γίνω καλύτερος στο συγκεκριμένο άθλημα», τονίζει και στη συνέχεια μας εξηγεί λίγα πράγματα για το άθλημά του που είναι άγνωστο στους περισσότερους, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο στους ολυμπιακούς. «Το μπότσια είναι ένα άθλημα αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία. Είναι διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε και έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Η μαθηματική ακρίβεια, η γεωμετρική αίσθηση και η πονηράδα του σκάκι, είναι τα τρία μυστικά αυτού του αθλήματος. Το μπότσια παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα-στόχο που αποκαλείται "jack". Ο διαιτητής μετράει και όποια ομάδα έχει την υψηλότερη βαθμολογία, κερδίζει».

Ο Γρηγόρης δικαιώθηκε για την απόφασή του να αφοσιωθεί στον αθλητισμό, καθώς στα 35 του έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία με ουκ ολίγες διακρίσεις. Συνολικά έχει κερδίσει 11 χρυσά στην κατηγορία BC3 ατομικό και οκτώ χρυσά και ένα αργυρό στην κατηγορία BC3 ζεύγη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπότσια στη Βραζιλία το 2006 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία BC3 Ατομικό και δύο χρόνια αργότερα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήταν και πάλι δεύτερος στην ίδια κατηγορία. Το 2009 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2009 στην Πορτογαλία στην κατηγορία BC3 Ατομικό και το χάλκινο στην κατηγορία BC3 Ζεύγη. Στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2011 στο Μπέλφαστ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία BC3 Ζεύγη. Και φυσικά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το Σεπτέμβριο του 2012, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μπότσια στην κατηγορία BC3 Ζεύγη, μαζί με την Ελένη Κορδαλή και το Νίκο Πανανό. Σήμερα, προετοιμάζεται σκληρά για να φέρει στην Ελλάδα, όχι ένα αλλά δύο ακόμα χρυσά μετάλλια από το Ρίο.

Δήμητρα Κοροκίδα

 

Η Δήμητρα Κοροκίδα, η οποία μένει στα Γλυκά Νερά, αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία της χρονιάς που πέρασε. Σε εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, παρουσία της αθλητικής και πολιτικής ηγεσίας, προσωπικοτήτων του αθλητισμού και πλήθους κόσμου, έλαβε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την τιμητική της διάκριση.

Η Δήμητρα Κοροκίδα από το 1984 έως το 2005 ήταν αθλήτρια του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ και ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ (Κορεάτικο καράτε) με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκά και διεθνή πρωταθλήματα. Αναδείχθηκε επί επτά συνεχόμενα έτη (1999-2005) Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα Πούμσε (τεχνικό κομμάτι του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ).

Το 2005 είχε αυτοκινητιστικό ατύχημα που της προκάλεσε σοβαρή κάκωση στο νωτιαίο μυελό αφήνοντάς την παραπληγική. Ίδρυσε δική της σχολή πολεμικών τεχνών διδάσκοντας η ίδια με σκοπό να μεταδώσει κυρίως στους μικρούς μαθητές την αγάπη της για τις πολεμικές τέχνες και να αποτελέσει παράδειγμα ψυχικής δύναμης.

Το 2010 αποφάσισε να ξαναγυρίσει στον πρωταθλητισμό σε διαφορετικό όμως χώρο, στο στίβο. Αυτό που της κέντρισε το ενδιαφέρον όμως είναι τα δρομικά αθλήματα αλλά λόγω έλλειψης ανάπτυξης στη χώρα μας, ξεκίνησε να ασχολείται με τις ρίψεις (σφαίρα, δίσκος, ακόντιο).

Το 2012 επιδίωξε την πρόκριση για την Παρολυμπιάδα του Λονδίνου και πραγματοποίησε Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο στη κατηγορία της (F53). Πέτυχε το δεύτερο όριο πρόκρισης αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων συμμετοχής για γυναίκες από την Ελληνική Ομοσπονδία δεν περιλήφθηκε στην ελληνική αποστολή.

Το 2013 συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα Στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Λυών, Γαλλία, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό με επίδοση που αποτέλεσε νέο Ευρωπαϊκό Ρεκόρ.

Το 2014 ξεκίνησε να ασχολείται με την ποδηλασία δρόμου και ήδη μέσα σε πέντε μήνες έγινε η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα, μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Δρόμου ΑμεΑ που έλαβε μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Greenville, USA) και Κύπελλο (Segovia, Spain) με χειρήλατο.

Και τέλος, το 2015 συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα Στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Ντόχα του Κατάρ, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία με επίδοση που αποτέλεσε νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ.

Σήμερα, διδάσκει με μεγάλη επιτυχία Κορεάτικες Πολεμικές Τέχνες στη σχολή της στο Χαλάνδρι, και είναι κάτοχος 7 DAN στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ. Προπονείται εντατικά τόσο στην ποδηλασία όσο και στο στίβο και συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες με σκοπό να κατοχυρώσει την πρόκρισή της στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το Σεπτέμβριο του 2016.

Κώστας Δήμου


Το 2009, ένα τροχαίο στη Λιβαδειά άλλαξε τη ζωή του, Γλυκανεριώτη πολίστα. Ο Κώστας Δήμου, τότε παίκτης της ομάδας υδατοσφαίρισης του Παναθηναϊκού και με συμμετοχές στην εθνική ομάδα, είχε υποστεί σοβαρή βλάβη στο νωτιαίο μυελό, γεγονός που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Όμως η δύναμη της ψυχής έβγαλε μεγάλο νικητή τον Κώστα, ο οποίος όχι απλά κρατήθηκε ζωντανός, αλλά ως αθλητής, πλέον, της άρσης βαρών γιορτάζει σήμερα ένα ρεκόρ Ευρώπης.

Με την Άρση Βαρών σε πάγκο ο Έλληνας πρωταθλητής ασχολείται μόνο τα τελευταία τρία χρόνια και όμως έχει ήδη καταφέρει πολλά, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Μαλαισία φόρεσε το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος του.

Ο Κώστας Δήμου κατέλαβε πρόσφατα την τέταρτη θέση στην κατηγορία των +107κ. του Πανασσιατικού Πρωταθλήματος OPEN που διεξήχθη στο Αλμάτι του Καζακστάν σημειώνοντας νέο ρεκόρ Ευρώπης με τα 221 κιλά που σήκωσε στη δεύτερη προσπάθειά του!

Ο πρωταθλητής του συλλόγου «Το Μαρούσι» είχε αρχικά μία επιτυχημένη προσπάθεια στα 215 κιλά, ενώ δεν μπόρεσε να σηκώσει τα 227κ. στην τρίτη προσπάθεια.

Το χρυσό μετάλλιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ κατέκτησε ο Ιρανός Σιαμάντ Ραχμάν με 295 κιλά, ενώ δεύτερο κατετάγη ο συμπατριώτης του, Αχμάντ Αμινζαντέχ με 228 κιλά. Τρίτος, επίσης με 228 κιλά κατετάγη ο Κορεάτης Κεούν Μπάε Τσουν.

Η συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είναι η επιβράβευση της προσπάθειας και της μαχητικότητας που διακρίνει τον Κώστα Δήμου. Ο «Γκοτζίλα» του ελληνικού πόλο είναι υποψήφιος για μετάλλιο στη Βραζιλία και η δύναμη που τον συντροφεύει από παιδί είναι ικανή για να τον φέρει στο βάθρο των νικητών.

Χρυσή Μόρφη Μέτζου - Άννα Ντέντα


Η Χρυσή Μόρφη Μέτζου και η Άννα Ντέντα είναι αθλήτριες του Α.Σ. Παιανίας «Άγιος Χριστοφόρος» και θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα του Boccia. Δεν κρύβουν τη χαρά τους που θα είναι μέλη της ελληνικής αποστολής για το Ρίο.

Η Μόρφη Μέτζου ονειρευόταν τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τότε που ήταν υπάλληλος σε εταιρεία σταθερή τηλεφωνίας που ήταν χορηγός του «Αθήνα 2004». Πλέον το όνειρό της θα πάρει σάρκα και οστά στο Ρίο, αφού θα γίνει η πρώτη γυναία αθλήτρια μετά τους Αγώνες της Αθήνας, που θα συμμετέχει στην κατηγορία BC4 του μπότσια.

«Είμαι ευγνώμων που θα συμμετέχω. Πριν συνταξιοδοτηθώ δούλευα στον ΟΤΕ, που ήταν χορηγός του Αθήνα 2004 και αναρωτιόμουν: εγώ άραγε, θα καταφέρω να συμμετέχω σ` ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Τα κατάφερα και είμαι χαρούμενη. Δεν το πιστεύω ακόμα. Είναι ένα όνειρο», είπε η Μόρφη Μέτζου με δηλώσεις της στο επίσημο site της ΕΠΕ.

Όσον αφορά στην Ντέντα, το... έτερον ήμισυ του Γρηγόρη Πολυχρονίδη στα ζευγάρια BC3 του μπότσια, ετοιμάζεται κι εκείνη για την παρθενική της συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Αισθάνομαι τυχερή που θα πάρω μέρος για πρώτη φορά σε τόσους μεγάλους αγώνες. Είναι σαν να βρίσκομαι σε όνειρο. Αισθάνομαι δε διπλά τυχερή που θα έχω την τιμή να παίξω μαζί με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη που είναι ο καλύτερος παίκτης μπότσια. Είναι πρότυπο μου. Με τον Γρηγόρη έχουμε καλή αγωνιστική χημεία. Έχουμε καλή συνεννόηση κι αν μας ευνοήσει και η τύχη τότε μπορούμε να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο. Να επαληφθεί η επιτυχία του Λονδίνου πριν από τέσσερα χρόνια. Έχουμε κληρωθεί βέβαια σε δύσκολο όμιλο γιατί μαζί μας είναι η Αγγλία και η Πορτογαλία».

Παναγιώτης Σουλάνης

 

Ο Παναγιώτης, γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα και είναι αθλητής του Α.Σ. Παιανίας Άγιος «Χριστοφόρος» στo άθλημα του Boccia. Αγωνίζεται στην κατηγορία BC1.

Αν και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, αυτό δεν τον έχει αποτρέψει από το να κατακτήσει σπουδαίες διακρίσεις στο άθλημα που αγωνίζεται.

Στο πλούσιο παλμαρέ των επιτευγμάτων του, ξεχωρίζουν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011, το ασημένιο μετάλλιο στο Euroboccia του 2013 και φυσικά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Βαρκελώνης πέρυσι.

Στο Ρίο, όπως ο ίδιος δηλώνει, στοχεύει στην οκτάδα.



Η Αδέσμευτη Ενημέρωση Παιανίας εύχεται καλή επιτυχία και στους 6 αθλητές μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.