Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Το 1ο Λύκειο Γλυκών Νερών στη «Βραδιά του Ερευνητή»

Στη μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, με την ονομασία «Βραδιά του Ερευνητή» θα λάβουν μέρος οι μαθητές των θετικών κατευθύνσεων της Β' και της Γ' τάξης του 1ου Λυκείου Γλυκών Νερών.


Οι μαθητές του Λυκείου της πόλης μας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες 10λεπτες ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες για ερευνητικά ζητήματα αιχμής, διανθισμένες με μουσικές παρεμβάσεις, όπου οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές - μουσικές τους δεξιότητες.

Σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά και κυρίως στον εξωτερικό χώρο, τα ερευνητικά κέντρα ‘εκτίθενται’ μέσα από multimedia προβολές, διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις, ρομπότ και άλλα επιστημονικά εκθέματα, ενώ οι ερευνητές συνομιλούν με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση, πληροφορική, ρομποτική, βιολογία, “νέα υλικά” και πολλά άλλα. Οι μαθητές θα επισκεφθούν τα εργαστήρια και τον μεγάλο πυρηνικό αντιδραστήρα και θα ταξιδέψει από τα ενδότερα του ατόμου και τα βάθη των θαλασσών μέχρι τα αστέρια και το διάστημα μέσα από πολυδιάστατες προβολές, τηλεσκόπια και εκθέματα των ερευνητικών κέντρων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (βαθυσκάφος, τηλεσκόπια, φορητό πλανητάριο κ.ά).

Οι μικροί επισκέπτες θα "περιεργαστούν" τον Troopy, το ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκεύασε ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος νεαρός μαθητής από την Καβάλα, Δημήτρης Χατζής, από 4.500 και πλέον κομμάτια, θα πάρουν μέρος σε επιστημονικά δρώμενα για τον καιρό, τους κομήτες και τους αστερισμούς, τη θάλασσα, τους υπολογιστές, θα παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας και εργαστήρια νομισματικής και επιγραφικής. Eπίσης, στον Δημόκριτο θα βρίσκεται και ο Οργανισμός Διερευνητική Μάθηση με ποικίλες δράσεις και workshops σχετικά με την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Θα παρουσιάσουν διαδραστικά εκθέματα, εφαρμογές, πρότυπα κατασκευών, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και διαγωνισμοί. Στα Workshops τα παιδιά ανά τετράδες και με την βοήθεια εκπαιδευτών θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των φυσικών επιστημών, φτιάχνοντας λειτουργικές κατασκευές με τα ίδια τους τα χέρια!

Επίσης, στην κεντρική βραδιά στον Δημόκριτο θα συμμετάσχει και η ομάδα Science Reactors, η οποία θα παρουσιάσει τις δύο δράσεις της: Το Science on Stage, τις με δύο θεατρικές παραστάσεις «CSI Science: Έγκλημα στο εργαστήριο» και «Οι Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ», όπου επιστημονικά θέματα αναδεικνύονται με τρόπο ξεχωριστό και ελκυστικό, και το Stand‐up Science, κατά το γνωστό Stand‐up Comedy, όπου κάθε επιστήμονας καλείται μέσα σε πέντε λεπτά να παρουσιάσει με χιουμοριστικό τρόπο ένα θέμα της επιστημονικής επικαιρότητας και όχι μόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.