Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Kafea: H μεγαλύτερη εταιρία διανομής ILLY καφέ στον κόσμο εδρεύει στην Παιανία

Ο Γιάννης Ιωσηφίδης και η Νιόβη Καλλέργη ξεκίνησαν ως ζευγάρι στη ζωή και στη συνέχεια έγιναν συνεργάτες χτίζοντας από το μηδέν την αγορά και τη φιλοσοφία του εσπρέσο στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η παντοκρατορία του φραπέ δεν δεχόταν καμία αμφισβήτηση.



Η εταιρεία τους ΚΑΦΕΑ Εμπορική Τεχνική Α.Ε. που εδρεύει στην ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Παιανίας, είναι η πρώτη που εισήγαγε το 1989 τον εσπρέσο Illy στη χώρα μας και πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε την επέτειο των 25 χρόνων της αλλά και της παρουσίας του Illy στην Ελλάδα.

Η ΚΑΦΕΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος διανομέας του Illy στον κόσμο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στην Ελλάδα εισάγονται 1.500 τόνοι εσπρέσο Illy ετησίως, όταν σε όλη την Ευρώπη εξάγονται 3.500 τόνοι και στις ΗΠΑ περίπου 1.000 τόνοι...

H Νιόβη Καλλέργη και ο Γιάννης Ιωσηφίδης
Γιάννης Ιωσηφίδης: «Οταν ξεκίνησα το 1988, ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια μικρή εταιρεία που θα εξασφάλιζε τα προς το ζην στην οικογένειά μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φτάναμε εδώ. Η Νιόβη, η οποία έχει κάνει σπουδές στα οικονομικά και στο μάρκετινγκ, ήρθε επίσημα να εργαστεί στην εταιρεία το 1992, όμως ήταν στο πλάι μου από την αρχή, μαζί ξεκινήσαμε. Μέχρι τότε, εργαζόμουν στην οικογενειακή επιχείρηση, στα καταστήματα Ιωσηφίδη με υφάσματα και νεωτερισμούς στον Πειραιά. Πάντα όμως ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Το 1988 ήμασταν νιόπαντροι και κάναμε ένα ταξίδι στην Ιταλία. Τότε συνάντησα για πρώτη φορά τον εσπρέσο... Αμέσως μου γεννήθηκε η ιδέα να φέρω αυτόν τον καφέ στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο ζούσαμε εδώ την εποχή του φραπέ. Ο εσπρέσο ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Μόνο το Cafe Brazilian στη Βουκουρεστίου έψηνε ένα δικό του χαρμάνι εσπρέσο πολύ μακρινό σε γεύση όμως από έναν αυθεντικό ιταλικό εσπρέσο. Επέλεξα τη μάρ­κα Illy γιατί από τότε ήταν η κυρίαρχη στην ιταλική αγορά. Πρόκειται για μια οικογενειακή εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 1933 στην Τεργέστη και εξάγει σήμερα σε 147 χώρες».

Νιόβη Καλλέργη: «Το δύσκολο ήταν να πάρουμε την αντιπροσωπεία και να πείσουμε την οικογένεια Illy να μας εμπιστευτεί. Μετά από επιμονή τα καταφέραμε. Στήσαμε τα πρώτα γραφεία μας στα Γλυκά Νερά και αρχίσαμε στο τέλος του 1988 με αρχές του 1989 να εισάγουμε τον εσπρέσο Illy».

Εικοσι πέντε χρόνια κλείνει η «ΚΑΦΕΑ» των Γιάννη Ιωσηφίδη, προέδρου και ιδρυτή, και της Νιόβης Καλλέργη, αντιπροέδρου της εταιρείας. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1981, παντρεύτηκαν το 1988 και το 1989 ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δράση

Γιάννης Ιωσηφίδης: «Τον πρώτο χρόνο τα πράγματα ήταν απογοητευτικά, σκεφτόμουν να κλείσω την επιχείρηση. Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών δεν γνώριζαν τον εσπρέσο και δεν ήθελαν να τον σερβίρουν. Μέχρι που κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Στάθης Χριστοδουλόπουλος άνοιξε το Da Capo στο Κολωνάκι και λί­γο αργότερα ο Στέλιος Κωτσιόπουλος το ΝΕΟΝ στην Ομόνοια. Αυτοί οι επιχειρηματίες έκαναν την αρχή και ήταν οι πρώτοι που σέρβιραν εσπρέσο στα καταστήματά τους. Μαζί με αυτούς τους δύο -και ειδικά ο Στάθης με το Da Capo- ανοίξαμε τον δρόμο για τον εσπρέσο στην Ελλάδα».

Εγινε μόδα

 

Μετά έναν χρόνο, όλες οι καφετέριες ήθελαν να δοκιμάσουν το προϊόν. Κάθε ημέρα αυξάνονταν κατακόρυφα οι πωλήσεις μας, ήταν κάτι το απίστευτο. Ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο έγιναν μόδα. Είχα τότε δίπλα μου μια άξια ομάδα ανθρώπων, τους Γιάννη Βασδέκη, Γιάννη Καρυοφύλλη, Σταύρο Καλαφάτη και Λευτέρη Κάπελα, ο καθένας από το πόστο του με βοήθησε να χτίσουμε τη διανομή αλλά και την αγορά του εσπρέσο στην Ελλάδα».

Νιόβη Καλλέργη: «Μέχρι το 1993 ήμασταν η μοναδική εταιρεία εισαγωγής εσπρέσο στην εστίαση. Χρόνο με τον χρόνο αυξάναμε τις πωλήσεις μας. Το 1994 φτάσαμε τους 100 τόνους, το 2002 τους 700 και το 2013 τους 1.500 τόνους. Εδώ και μια δεκαετία είμαστε σταθερά οι πρώτοι διανομείς του Illy στον κόσμο».

Η Anna Illy, σύζυγος του Ernesto Ιlly, γιου του ιδρυτή της διάσημης εταιρίας καφέ, είναι εκείνη που πρώτη εμπιστεύτηκε τους Γιάννη Ιωσηφίδη και Νιόβη Καλλέργη παραχωρώντας τους την αντιπροσώπευση της μάρκας στην Ελλάδα.

Η Anna Illy
Γιάννης Ιωσηφίδης: «Το πιο εντυπωσιακό για μένα δεν είναι ότι δημιουργήσαμε μια κερδοφόρο εταιρεία, αλλά ότι αλλάξαμε τη φιλοσοφία του Ελληνα στον καφέ και όχι μόνο... Σκέψου ότι από την αρχή, κιόλας, οι καφετέριες αλλάξαν μορφή και στυλ λειτουργίας με αρκετές θα έλεγα ιταλικές επιρροές».

Και οι δύο δηλώνουν πως φέτος είναι μια σημαντική χρονιά αφού η εταιρεία τους συμπλήρωσε 25 χρόνια ενώ σύντομα θα ενταχθεί στην επιχείρηση και ο γιος τους Ιορδάνης, ο οποίος αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του. Σε λίγα χρόνια, μάλιστα, θα τον ακολουθήσει και η μικρότερη κόρη τους, η Ίλια.

Το μυστικό της διάδοσης του εσπρέσο στην Ελλάδα


Ο Ernesto Illy στην αρχή δεν έβλεπε θετικά το "άνοιγμα" στην χώρα μας.

Ο Ernesto Illy
Γιάννης Ιωσηφίδης: «Ο Ιταλός πίνει καφέ για να καλύψει την ανάγκη του, ενώ ο Ελληνας πίνει καφέ για έναν ακόμη λόγο... για να διασκεδάσει. Στην Ελλάδα ο καφές αποτελεί μορφή διασκέδασης».

Το δίκτυο της εταιρείας καλύπτει το 98% της χώρας - Οικογενειακή επιχείρηση με 130 εργαζομένους


Η ΚΑΦΕΑ Εμπορική Τεχνική Α.Ε. σημείωσε το 2013 αύξηση στον τζίρο κατά 6% και αύξηση ρυθμού των πωλήσεων κατά 21%. Πρόκειται για έναν αμιγώς ελληνικό όμιλο, που απασχολεί 130 άτομα και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής στον κλάδο HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες) με 83 εμπορικούς συνεργάτες, καλύπτοντας έτσι το 98% της χώρας μας. Εκτός όμως από τον Illy, ο όμιλος αντιπροσωπεύει μια ακόμα σειρά από προϊόντα.

Νιόβη Καλλέργη: «Αντιπροσωπεύουμε τη σοκολατοβιομηχανία Monbana, τη διάσημη γκράπα Nonino, τα αρωματικά σιρόπια Philibert Routin 1883, το κορυφαίο τσάι Dammann Freres, τον καφέ φίλτρου Social, το παγωμένο ρόφημα Freddito και άλλα πολλά. Οσον αφορά τις επαγγελματικές μηχανές εσπρέσο, αντιπροσωπεύουμε τις φίρμες La Faema, La Marzocco και τους μύλους άλεσης καφέ Mazzer. Από την αρχή επενδύσαμε στις μηχανές καφέ αλλά και στο κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης για τη χρήση και το σέρβις τους. Εδώ και τρία χρόνια έχουμε επεκταθεί και στις οικιακές μηχανές με το κλειστό σύστημα Iperespresso Illy (καφές σε κάψουλες). Ετσι, ο καθένας μπορεί να απολαύσει στον χώρο του έναν εξαιρετικό εσπρέσο ή καπουτσίνο Illy.Αυτή την περίοδο έχουμε αναπτυχθεί και στην εγκατάσταση των αυτόματων πωλητών Perla Illy σε επαγγελματικούς χώρους».

Η κρίση δεν τους άγγιξε

 

Eκτός από τις 8.000 τ.μ. ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε έκταση 15 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Ζώνη της Παιανίας στις οποίες μεταφέρθηκε το 2004, η ΚΑΦΕΑ διατηρεί υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Βουλγαρία, μιας και είναι η αντιπρόσωπος του Illy στη γειτονική χώρα.

Οσο για την οικονομική κρίση:

Γιάννης Ιωσηφίδης: «Η κρίση αύξησε τις πωλήσεις μας γιατί ο καφές αποτελεί προσιτή διασκέδαση. Γι' αυτό και το ανθρώπινο δυναμικό μας έμεινε ανέπαφο. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε γιατί και οι δύο έχουμε πάθος για τη δουλειά. Συνεχώς ψάχνουμε νέα πράγματα. Το ξέρεις ότι ο φρέντο εσπρέσο και ο φρέντο καπουτσίνο είναι δική μας επινόηση. Επειδή ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο είναι ζεστά ροφήματα, τα πρώτα καλοκαίρια οι πωλήσεις μας μειώνονταν. Ετσι το 1994 σκέφτηκα να βάλω πάγο σε έναν ζεστό εσπρέσο και να τον χτυπήσω στο μπλέντερ. Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο. Τότε γεννήθηκε ο φρέντο. Η μεγάλη του απήχηση στην Ελλάδα επηρέασε τους Ιταλούς και μετά από εμάς χρησιμοποίησαν την ίδια συνταγή, την οποία τώρα προσπαθούν να κάνουν μόδα. Η επιτυχημένη πορεία μας όμως οφείλεται και στην άριστη ομάδα των συνεργατών μας στους οποίους δίνουμε πρωτοβουλίες. Δεν είμαστε συγκεντρωτικοί».

Στην Τεργέστη-Το ραντεβού με τoν «πατριάρχη» για την αντιπροσωπεία

 

Και βέβαια κάθε success story φέρει πίσω του έναν μεγάλο αγώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εδιαφέρον έχει το πώς κατάφεραν οι δύο Ελληνες επιχειρηματίες να πείσουν τους Ιταλούς να τους εμπιστευτούν την αντιπροσωπεία.

Γιάννης Ιωσηφίδης: «Πήγαμε το 1988 μαζί με τη Νιόβη στην Τεργέστη όπου βρίσκονται τα κεντρικά της εταιρείας και διαμένει η οικογένεια Illy. Συναντήσαμε πρώτα τον Ernesto Illy (γιος του αυστροουγγρικής καταγωγής Fran­cesco Illy, που ίδρυσε την εταιρεία το 1933), ο οποίος διοικούσε τότε την επιχείρηση μαζί με τους γιους του. Θα έλεγα πως οι άνδρες της οικογένειας μας αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφυλακτικότητα».

Νιόβη Καλλέργη: «...Και δικαιολογημένα. Γιατί, όπως μας τόνισαν, η αγορά του εσπρέσο στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτη. Θα έπρεπε λοιπόν εμείς να αλλάξουμε τις συνήθειες των Ελλήνων στον καφέ, να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία... και όλο αυτό, όπως μας είπαν, ήταν πολύ δύσκολο να το καταφέρουμε. Δεν τους ενδιέφερε η Ελλάδα και δεν είχαν καμία προσδοκία από τη χώρα. Τότε αποφάσισα να μιλήσω ιδιαιτέρως στην Anna Illy, τη σύζυγο του Ernesto, η οποία είχε παρακολουθήσει σκεπτική όλη τη συνομιλία μας. Στα λίγα λεπτά που την είδαμε καταφέραμε να την πείσουμε για τη σοβαρότητα των προθέσεών μας και ότι, αν μας έδιναν μια ευκαιρία, δεν επρόκειτο να έχαναν. Και πράγματι η κυρία Illy μεσολάβησε και έτσι πήραμε την αντιπροσωπεία. Είναι κάτι που το χρωστάμε σε εκείνη. Οταν βέβαια είδαν την εξέλιξή μας, όλη η οικογένεια μάς υποστήριξε ολόψυχα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.