Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Οι μικροί μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Παιανίας μαθαίνουν να αγαπούν το σώμα τους

Στο πλαίσιο της θεματικής προσέγγισης «Το σώμα μου -ο εαυτός μας – η οικογένεια μου», η οποία επιλέχθηκε από τις εκπαιδευτικούς του 1ου Νηπιαγωγείου Παιανίας, προκειμένου τα παιδιά να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, πραγματοποιήθηκαν στη σχολική μονάδα ποικίλες δραστηριότητες.

Αρχικά, δημιουργήθηκε Ιστόγραμμα όπου οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις προτάσεις των παιδιών αναφορικά με τα όσα θέλουν να μάθουν για το ανθρώπινο σώμα καθώς και τις ερωτήσεις τους. Παράλληλα με αυτό, συγκεντρώθηκε υλικό από περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, διαδίκτυο και μέσα από την ανάγνωση πληροφοριακού υλικού, οι μικροί μαθητές έμαθαν τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, ενημερώθηκαν για τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά καθώς και για τις αισθήσεις.


Σε ό,τι αφορά το γνωστικό αντικείμενο της γλώσσας, τα παιδιά εμπλούτισαν το προφορικό τους λόγο με σχετικά ποιήματα, γλωσσοδέτες, αινίγματα, για την οικογένεια, έφτιαξαν το αλφαβητάρι του σώματος. Σε μια γωνιά της τάξης, οι εκπαιδευτικοί τοποθετήσαν έναν μεγάλο καθρέφτη και τα παιδιά παρατήρησαν τον εαυτό τους και απάντησαν σε ερωτήματα όπως: Τι βλέπεις; Πώς είναι το πρόσωπό σου; Πόσα παιδιά έχουν μαύρα μαλλιά κ.ά. Παράλληλα με αυτό, σε καρτελάκια έγραψαν τα βασικά μέρη του σώματος και του προσώπου και έπαιξαν με πίνακες αναφοράς με τα αρχικά γράμματα. 
Στα μαθηματικά μετρήθηκε το ύψος των νηπίων και καταγράφηκαν τα αποτελέσματα δημιουργώντας πίνακες διπλής εισόδου. Επιπλέον, τα νήπια επιδώθηκαν σε αρκετές δραστηριότητες σχετικές με τις αισθήσεις όπως : παιχνίδια αφής, γεύσης, όσφρησης, καθώς και αναγνώριση ήχων.


Τέλος, τα παιδιά εκφράστηκαν δημιουργικά με ποικίλους τρόπους . Στα εικαστικά, σε πολύχρωμα χαρτόνια ,τα παιδιά έφτιαξαν το περίγραμμα του σώματός τους, χρωμάτισαν το εσωτερικό του, σύγκριναν τα χαρακτηριστικά των περιγραμμάτων μεταξύ τους, έφτιαξαν κατασκευές με αποτυπώματα ποδιών και χεριών.

Παράλληλα με αυτό, παίξαν σε ζευγάρια το παιχνίδι «ο καθρέφτης» και έκαναν διάφορες μιμήσεις με το πρόσωπο και το σώμα τους.

Τέλος οι μικροί μαθητές ζωγράφισαν τον εαυτό τους καθώς και την οικογένεια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.