Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τα βυζαντινά μνημεία της Παιανίας προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον

Τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία καθώς και νεότερα στοιχεία από την τοπογραφία της Παιανίας, θα απασχολήσουν την τρίτη ημέρα του ιδιαίτερου και άκρως ενδιαφέροντος συνεδρίου με τίτλο «Η Βυζαντινή Αθήνα», που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 21-23 Οκτωβρίου 2016 στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.


Το συνέδριο θα έχει διεθνές χαρακτήρα, ενώ τη διοργάνωσή του υπογράφουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

Η ιστορία και η αρχαιολογία της Βυζαντινής Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, θα βρεθεί κυρίως «στο στόχαστρο» διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν τους συγκεκριμένους τομείς.

Σε περισσότερο εξειδικευμένο επίπεδο θα αναδειχθούν: Η σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας σε δυο υστεροβυζαντινά τοιχογραφικά σύνολα της Μεσογαίας και η Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή Παιανία.

Ακόμα θα συζητηθούν: H αρχαιολογία της βυζαντινής Αθήνας, αλλά και η διάσωση και η προστασία των βυζαντινών μνημείων της Αθήνας στο νέο ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα μέσα από τα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων.

Αλλα θέματα του Συνεδρίου θα είναι: «Η απεικόνιση των Αθηναίων Αγίων στη Βυζαντινή τέχνη», Η «Τάξις» της Μητρόπολης Αθηνών και οι «Πρόεδροί» της, «Η Μητρόπολη Αθηνών από τη λατινική στην οθωμανική κατάκτηση».

Μετά από την ανάπτυξη κάθε θέματος θα ακολουθεί συζήτηση.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου πατώντας ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.