Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

1o Γυμνάσιο Γλυκών Νερών: To σχολείο του 21ου αιώνα

Οι ραγδαίες επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις, που κατεγράφησαν διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες και που ταρακούνησαν συθέμελα έναν από τους σημαντικότερους τομείς κοινωνικής πολιτικής την εκπαίδευση, φαίνεται πως επηρέασαν θετικά ένα σχολείο της περιοχής μας, το 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών, το όποιο ως σύγχρονο σχολείο ανταποκρίνεται στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις του 21ου αιώνα και θέτει το μαθητή στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Η Διεύθυνση του σχολείου, φιλοδοξεί και τη φετινη χρονιά, να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με πέρσι, εφαρμόζοντας δηλαδή καινοτόμες βιωματικές δράσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις και μια ευρεία γκάμα σχολικών δραστηριοτήτων, που σκοπό έχουν να διοχετεύσουν χρήσιμες εμπειρίες, προετοιμάζοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μαθητή για την ενήλικη ζωή του.

Βεβαία, συστατικά της επιτυχίας για τις παραπάνω δράσεις αποτελούν το όραμα των εκπαιδευτικών, η επιμονή και η καλή θέληση των μαθητών για συνεργασία.

Το σχολικό έτος 2015-2016, εφαρμόστηκαν στην σχολική μονάδα των Γλυκών Νερών, πλήθωρα καινοτόμων διαδραστικών δράσεων. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικές μόνο από αυτές:

Γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα


Μια ομάδα νέων ταλαντούχων φοιτητών που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μουσική, επισκέφθηκαν το Δεκέμβριο του 2015, το 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών και αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους στους μαθητες. Στο τέλος της εκδήλωσης όταν το κέφι κορυφώθηκε, οι μαθητές έδωσαν στους μουσικούς τις παραγγελιές τους και ο χορός, μαθητών και καθηγητών, έδωσε και πήρε..
 
 

Ζύμωμα άρτου


Για την γιορτή των Τριων Ιεραρχών, οι μαθητές ζύμωσαν άρτους που μοιράστηκαν μετά την ακολουθία στην εκκλησία.
 
 

Το χτες συναντάει το σήμερα...


To 1o Γυμνάσιο Γλυκών Νερών, αποφάσισε τον Ιανουάριο να κάνει ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν, επισκεπτόμενο το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων. Με τη βοήθεια κυρίως της B΄ γυμνασίου, οι μαθητές έριξαν μια ματιά στην παράδοση και με διάφορες μικρές δράσεις που διαχύθηκαν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γνώρισαν πτυχές του παρελθόντος που δεν υπάρχουν πια, γιατί η ζωή τις ξεπέρασε αλλά έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο παρόν βάζοντας δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξη. Μέσα από αυτή την αναδρομή επιχειρήθηκε να κατανοήσουν οι μαθητές, πώς το Παλιό συνδιαλέγεται με το Νέο και πώς από τη Σύνθεση αυτή προκύπτει η Πρόοδος που οι ανάγκες της Ζωής «απαιτούν». Επίσης αντιλήφθηκαν πόσα πολλά βήματα έκανε ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας το μυαλό του και με τη βοήθεια της Επιστήμης και της Τεχνολογίας κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τα δεδομένα της ζωής του.
 
 

Παρασκευή σαπουνιών


Άλλη μια διαθεματική δραστηριότητα στο χώρο του σχολείου, ήταν όταν οι μαθητές συζήτησαν τον τρόπο παρασκευής σαπουνιών και στη συνέχεια τον εφάρμοσαν οι ίδιοι φτιάχνοντας σαπούνια στο εργαστήριο. Το αποτέλεσμα δε ήταν τόσο επαγγελματικό που τα σαπουνάκια με άρωμα κανέλλας, λεβάντας και νεραντζιού έγιναν ανάρπαστα!!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.