Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

H Eλένη Δάβαρη στην εκδήλωση μνήμης για την Απελευθέρωση της Αττικής

Η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παιανίας, κ. Ελένη Δάβαρη, εκπροσώπησε το Δήμο Παιανίας-Γλυκών Νερών και κατέθεσε στεφάνι, στην εκδήλωση μνήμης κατά την οποία τιμήθηκαν οι Αρβανίτες της Αττικής που απελευθέρωσαν την Αθήνα από τους Τούρκους στις 25 Απριλίου του 1821.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαϊου στην Πλατεία Συντάγματος υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, είχαν οι Δήμοι Παιανίας-Γλυκών Νερών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ιλίου, Μεταμόρφωσης, Σαλαμίνας και Φυλής, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. 



Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία αγημάτων, πολλών επισήμων και πολιτών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και των διοργανωτών Δήμων.



Μετά το πέρας των ομιλιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της Αττικής. 



Στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης παρευρέθησαν επίσης: Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, οι Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Πάντζας, Θανάσης Μπούρας και Βασίλης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, οι Δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης, Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου και Φυλής Χρήστος Παππούς, καθώς εκπρόσωποι των Δήμων Ιλίου, Μεταμόρφωσης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι των παραπάνω Δήμων. Τον Δήμο της Αθήνας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς.

Το χρονικό του...Αρβανίτικου έπους

 

Στις 25 Απριλίου 1821, σύμφωνα με τον Διονύσιο Σουρμελή, αγωνιστή και αυτόπτη μάρτυρα, συγκεντρώθηκαν στο Μενίδι (Αχαρνές) 1.200 χριστιανοί. Προέρχονταν από τη Χασιά (Φυλή) με αρχηγούς τον Μελέτη Βασιλείου και τον Μήτρο Σκευά, από το Μενίδι με αρχηγό τον Αναγνώστη Κιουρκατιώτη, από τα Μεσόγεια με αρχηγό τον Ιωάννη Δάβαρη από το Λιόπεσι και από την Αθήνα με αρχηγό τον Δήμο Αντωνίου.

Υπό την ηγεσία του Μελέτη Βασιλείου οι επαναστάτες μπήκαν στην Αθήνα και την ελευθέρωσαν. Σήμερα έξω από το δημαρχείο της Φυλής μπορεί κάποιος να δει το άγαλμά του να ατενίζει ακόμα τους συγχωριανούς του, δείχνοντας τον δρόμο του χρέους και της περηφάνιας.

Τον Σεπτέμβριο του 1821 εβδομήντα παληκάρια από τη Χασιά υπό την ηγεσία του Μήτρου Σκευά και του Αναστασίου Λέκκα πολέμησαν εναντίον 500 Τούρκων (πεζών και ιππέων) υπό την ηγεσία του Ομέρ Βρυώνη. Σ' αυτήν τη μάχη κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του ο τρομερός πασάς. Ετσι πήρε την απόφαση και εγκατέλειψε την Αθήνα λέγοντας «αν 70 άνθρωποι με ενίκησαν και με έκαμαν να κινδυνεύσω την ζωήν μου, τι θέλει γίνει, αν συσσωματωθώσιν εις 1.000».

Η μετέπειτα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους απελευθερώθηκε από τους Αρβανίτες της Αττικής, μια πολεμική φυλή ορθόδοξων χριστιανών με τα δικά της ήθη και έθιμα, τον δικό της πολιτισμό, τη δική της γλώσσα. Μια φυλή που ποτέ δεν προσκύνησε τους Τούρκους και ποτέ δεν έκανε ειρήνη μαζί τους. Εμαθαν να ζουν με το μαχαίρι στα δόντια για να υπερασπίζουν την τιμή και τη ζωή τους -και αυτή ήταν η σειρά προτεραιότητας- από τους Τούρκους κατακτητές που δεν γνώριζαν νόμο και δεν είχαν μπέσα.

Οι Αρβανίτες της Αττικής που άλλοι τους αποκαλούν «δωριείς του σύγχρονου ελληνισμού», άλλοι τους θεωρούν Ηπειρώτες και άλλοι Αλβανούς που εποίκησαν την Αττική τον 10ο-11ο αι. μ.Χ., ήταν εκείνοι που σήκωσαν τα όπλα τα ιερά για τον μεγάλο αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας.

Πιστοί στη μεγάλη ελληνική ιδέα, διψασμένοι για ελευθερία, οι Αρβανίτες της Αττικής όπως και όλων των ελληνικών χωρών, πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση, ανήκαν και εκείνοι στη μεγάλη γενιά των Ελλήνων που άλλαξαν για πάντα την ιστορία του έθνους μας προσφέροντας στον Ελληνισμό, έπειτα από 4 αιώνες, ανεξάρτητη κρατική υπόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.