Έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της νυν Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου και του τέως κου Γιάννη Σγουρού, σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου, το οποίο αποτελεί και τον βασικό πυλώνα για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της αποχέτευσης και στις δύο πόλεις.
Ο κ. Σγουρός, εξέφρασε με ανακοίνωση τον έντονο προβληματισμό του για «τις σοβαρότατες χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας».
Συγκεκριμένα ο τέως Περιφερειάρχης αναφέρει:
«Το κορυφαίο περιβαλλοντικό έργο που με την ολοκλήρωσή του θ’ απαλλάξει 200.000 κατοίκους και επισκέπτες στην Ανατολική Αττική από 40.000 βόθρους και τη χώρα μας από την επιβολή υψηλών προστίμων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της μη τήρησης της νομοθεσίας περί διαχείρισης των υγρών λυμάτων, έχει ήδη βρεθεί εκτός αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, αφού από το 2016 η ημερομηνία περάτωσής του αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος του 2020».
Όπως σημειώνει ο κ. Γ. Σγουρός, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πρωτοφανή αδυναμία επίβλεψης και συντονισμού της διοίκησης της Περιφέρειας με τους εμπλεκόμενους φορείς (αρχαιολογία, δασαρχείο, αποκεντρωμένη διοίκηση, διάφορα υπουργεία στη χορήγηση αδειών κ.λπ.), πράγμα που μεταθέτει διαρκώς την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς το 2013, αφού ξεπέρασε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα όλες τις εμπλοκές και τα νομικά προσκόμματα 43 διαφορετικών προσφυγών στα δικαστήρια και αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» σειράς έργων που, μαζί με το ΚΕΛ Μαραθώνα, το ΚΕΛ Ραφήνας-Αρτέμιδας, τα έργα των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων θα επέλυαν οριστικά τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αττικής.
«Δυστυχώς όμως από τον αρχικό σχεδιασμό άλλα έργα ακυρώθηκαν, λόγω ιδεοληψιών (π.χ. μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ) και άλλα καθυστερούν ανεπίτρεπτα» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Σγουρός τονίζει:
«Η διοίκηση της Περιφέρειας, αντί να πιέζει ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης, επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία, με αποτέλεσμα το έργο να είναι ουσιαστικά στον “αυτόματο πιλότο”. Ήδη οι επιπτώσεις για το περιβάλλον, τους κατοίκους, την οικονομία είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Καλούμε κυβέρνηση και Περιφέρεια να συντονίσουν τον βηματισμό τους για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Καλές είναι οι διακηρύξεις περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ακόμα καλύτερα όμως όταν δεν μένουν στα λόγια».
Απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Σγουρού, το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ως «ανακριβή, αναληθή και παραπλανητικά» τα όσα αναφέρει ο κ. Σγουρός, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η συνολική πρόοδος του έργου ξεπερνά σήμερα το 70%».
Ακολουθεί η απάντηση του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Αττικής στο στην ανακοίνωση του κ. Σγουρού:
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με όσα ανακριβή, αναληθή και παραπλανητικά αναφέρονται σε ανακοίνωση του τέως Περιφερειάρχη Αττικής:
Σε ό, τι αφορά στο έργο αποχέτευσης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορωπίου και Παιανίας, ισχύουν τα ακόλουθα:
Η Β’ φάση του έργου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 28η Μαρτίου 2017 και ταυτόχρονα εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα του έργου και η πρόοδος υλοποίησής του.
Η Β’ φάση του έργου εντάχθηκε στις 28/12/2016 στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, κατ’ εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει εκπονηθεί μεταξύ των οικείων Διαχειριστικών Αρχών.
Η συνολική πρόοδος του έργου σε όρους φυσικού και οικονομικού αντικείμενου ξεπερνάει σήμερα το 70% και περιλαμβάνει συνοπτικά:
α) ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Κορωπίου και Παιανίας,
β) ολοκλήρωση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, πλην των δεξαμενών βιολογικής επεξεργασίας και τελικής καθίζησης,
γ) ολοκλήρωση του έργου διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, πλην μέρους της σήραγγας και του υποθαλάσσιου αγωγού.
Σημειώνεται δε ότι στις 30/8/2014 η οικονομική πρόοδος υλοποίησης του έργου οριακά ξεπερνούσε το 10%…!
Σχετικά με τις καθυστερήσεις που προκύπτουν σύμφωνα με τον κ. Σγουρό από τις γνωμοδοτήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σημειώνουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας εμπιστεύεται τις Δημόσιες Υπηρεσίες, σέβεται την αρμοδιότητά τους να γνωμοδοτούν και σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει στο έργο τους!
Τέλος, αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε στις 7 Απριλίου του 2017 σύμβαση με Τεχνικό Σύμβουλο, μια διαδικασία που ενώ προβλεπόταν ήδη από την αρχική ένταξη της πράξης στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και την αρχική Προγραμματική Σύμβαση, η προηγούμενη διοίκηση του κ. Σγουρού ουδέποτε ενεργοποίησε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους…!
Εν προκειμένω ο Τεχνικός Σύμβουλος, πέραν της υποστήριξης στον έλεγχο μελετητικών, τεχνικών και κατασκευαστικών λεπτομερειών του έργου, δύναται να επιλύσει πληθώρα άλλων ζητημάτων (διαχειριστικών, αδειοδοτήσεων κ.λπ.), καθώς στη σύμβαση προβλέπεται μεταξύ άλλων και η υποστήριξη της Υπηρεσίας στις διαδικασίες αυτές.
Η Περιφέρεια Αττικής λοιπόν, αντί να «εγκαλεί» τις συναρμόδιες και εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για καθυστερήσεις στις γνωμοδοτήσεις, χρησιμοποιεί όλα τα νόμιμα εργαλεία για να αντιμετωπίζει και να επιλύει τα ζητήματα που προφανώς ανακύπτουν κατά την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου.
Ενόψει των ανωτέρω, είναι απορίας άξιο πως ο τέως περιφερειάρχης Αττικής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρατηρούνται «σοβαρότατες χρονικές καθυστερήσεις» και ότι η ημερομηνία περάτωσης του έργου είναι το τέλος του 2020, όταν η Προϊσταμένη Αρχή του έργου έχει εγκρίνει παράταση σύμφωνα με την οποία το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018!
Με εκτίμηση,
Το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.