Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ρεπορτάζ Αδέσμευτης Ενημέρωσης Παιανίας: Γιατί κλείνει η δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων της Παιανίας


Οταν ο Yπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας εγκαινίαζε τον περασμένο Οκτώβριο την «Ελαία» (τότε ονομαζόταν «Περιβολάκι» και είχε μείνει ως κτίριο κενό για αρκετά χρόνια, αφού παλιότερα πρόσφερε φιλοξενία σε αυτιστικά παιδιά), είπε πως οι θέσεις που υπήρχαν σε ειδικές δομές ασυνόδευτων ήταν περίπου 900. Ενα μήνα αργότερα τόνιζε ακόμη περισσότερο την ανησυχία του λέγοντας ότι τα ασυνόδευτα που ψάχνουν θέσεις είναι 1.490! Εως την περασμένη εβδομάδα, οι διαθέσιμες θέσεις είχαν αυξηθεί πλησιάζοντας τις 1.300, αλλά φαίνεται πως αυτό συνέβη με λύσεις «του ποδαριού».

Η δομή στην Παιανία δεν έφθασε ποτέ να καλύψει τη δυναμικότητα των 100 παιδιών και αυτό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» που έχουν την ευθύνη λειτουργίας της. «Δεν μας στέλνουν παιδιά και τα κρεβάτια μένουν κενά», έλεγε ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου, Ν. Κανάκης. Φαίνεται όμως ότι κάποια στιγμή τον περασμένο Ιανουάριο και στο πλαίσιο μιας (μάλλον άτσαλης) προσπάθειας να γίνει κάποια αποσυμφόρηση, έφθασαν πολλά μαζεμένα από εκείνα τα παιδιά που είχαν εγκλωβισθεί σε Λέσβο και Σάμο. Λίγες μέρες μετά, ξέσπασαν επεισόδια στους δρόμους έξω από τη δομή ανάμεσα σε εφήβους διαφορετικών εθνικοτήτων. Το συμβάν προκάλεσε ανησυχία στην τοπική κοινωνία και ο κ. Μουζάλας αναγκάστηκε να αναλάβει δεσμεύσεις για «την περιφρούρηση της ηρεμίας».

Ρωτώντας τους υπεύθυνους της δομής, μας ανέφεραν χθες πως η ευθύνη για την αναταραχή ανήκει στην κυβέρνηση που έστειλε πολλά παιδιά μαζεμένα χωρίς να ελέγξει την κατάστασή τους. Πρόσθεταν επίσης ότι η δομή είναι επαρκώς στελεχωμένη με 43 άτομα προσωπικό. Παραδέχθηκαν όμως ότι επίκειται αποχώρηση από το κτίριο, η οποία όμως συνδέεται με την αλλαγή στο σύστημα χρηματοδότησης. Η αλλαγή αυτή συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να διαχειρίζεται εκείνη τα ποσά που διατίθενται και να αποφασίζει σε ποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα τα δώσει αντί αυτό να γίνεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ή το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ετσι, στις 20 Μαΐου αναμένεται να βγει «στον αέρα» προκήρυξη από τη Διαχειριστική Αρχή για το προσφυγικό του υπουργείου Οικονομίας για 1.000 θέσεις ασυνόδευτων. Η κυβέρνηση θα επιλέξει λοιπόν ποιες ΜΚΟ θα οργανώσουν δομές για να λειτουργήσουν από την 1η/8/2017. 

Ενα πρόβλημα είναι ότι η «Ελαία» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έως τις 31 Μαΐου. Οπότε, για να μην κλείσει εντελώς, θα μεταφερθεί με περίπου 30 παιδιά σε κτίριο των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.