Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Όλο και εντονότερα ακούγεται το όνομα του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ.κ. Νικολάου ως νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Δέκα χρόνια μετά την εκλογή του, στις 7 Φεβρουαρίου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δείχνει να περνάει μία από τις δυσκολότερες στιγμές της μειλίχιας αρχιερατείας του. Το μακεδονικό ζήτημα και η στάση που αρχικά τήρησε παραλίγο να προκαλέσουν «εκρήξεις» στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα όμως επανέφεραν στο προσκήνιο μια σειρά σεναρίων «δελφινολογίας».

Τρεις ιεράρχες, μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, δείχνουν να βρίσκονται μπροστά, αν και προσπαθούν να δείξουν με κάθε τρόπο ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και οι τρεις εκλέχθηκαν επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου, κανένας τους όμως δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των λεγομένων πνευματικών παιδιών του.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος συγκεκριμένα όμως, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών εντός και εκτός Ιεραρχίας.

Από τη μια πλευρά, οι εξαιρετικές σπουδές του σε ξακουστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και η υπηρεσία του στη NASA και, από την άλλη, η πορεία του στον μοναχισμό του Αγίου Όρους, τον καθιστούν έναν από τους πλέον επίλεκτους αρχιερείς. Η αναφορά του ονόματός του στο συλλαλητήριο της Αθήνας από εξέδρας ξεσήκωσε τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.

«Αρκετά έχουμε πληρώσει τα λάθη μας. Καιρός να ορθώσουμε ως λαός όλοι μαζί το ανάστημά μας και να αναστήσουμε την αξιοπρέπειά μας. (...) Οσοι λοιπόν μπορείτε, και το θέλετε, μη διστάσετε να το κάνετε. Η ευλογία του Θεού θα είναι μαζί σας» δηλώνει ο ιεράρχης σε πρόσφατη εγκύκλιό του.

Καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης των Μεσογείων, συγκεντρώνει τους λεγόμενους «παραδοσιακούς» ιεράρχες, οι οποίοι ξεπερνούν τους δεκαπέντε, όπως είναι οι μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς και Κονίτσης Ανδρέας. Αν και κανένας δεν μπορεί να τον «κατηγορήσει» ότι διαθέτει δική του ομάδα, εν τούτοις επηρεάζει καθοριστικά τους ιεράρχες που προέρχονται από τις λεγόμενες εκκλησιαστικές οργανώσεις.

Στα διάφορα σχετικά με το θέμα πηγαδάκια πάντως επικρατεί η αίσθηση πως ο κ. Νικόλαος θα ήταν ένας εξαιρετικός Αρχιεπίσκοπος, όχι μόνο για τον τρόπο που μιλάει που θυμίζει κατά πολύ τον Μακαριστό Χριστόδουλο (το είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στα εγκαίνια της «Γαλιλαίας»), αλλά και για την μόρφωση του, ακόμα και για την μειλίχια μορφή του που εμπνέει τον σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.