Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Υψηλοί τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παιανίας κατά τη συζήτηση για τα αποθεματικά των Δήμων

"Ανέβηκαν" οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παιανίας, την Παρασκευή, όταν και συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, το μείζον θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δυο δημοτικές παρατάξεις, η πλειοψηφούσα και αυτή της μείζονος μειοψηφίας, έφεραν ψηφίσματα που αντιδρούσαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Σπύρος Στάμου, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέτρο, εμφανίστηκε διαλλακτικός στο ενδεχόμενο να δωθεί μέρος των χρημάτων για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει την αντίθεση της δημοτικής αρχής να αντισταθεί αρχικά στην ΠΝΠ εως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, "Παιανία Γή", παράταξης που στηρίζεται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Αλέξανδρος Καποδίστριας, εξέφρασε την απορία του για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, τόνισε πως η ΠΝΠ δεν αναφέρεται σε δέσμευση του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων και είπε χαρακτηριστικά πως του κάνει εντύπωση που όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αντιδρούν σε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, αλλά δεν αντιδρούσαν όλα αυτά τα 5 χρόνια που η χώρα τελεί υπό καθεστώς μνημονίου και τα κρατιμά ταμεία "είχαν λεηλατηθεί".

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έκρηξη, του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Λαική Συσπέιρωση", παράταξη που παραδοσιακά στηρίζεται από το ΚΚΕ, κ. Κωνσταντίνου Φιλιούση, ο οποίος αποκάλεσε τον κ. Καποδίστρια "λωτοφάγο", λεγοντάς του πως ξεχνά ηθελημένα τις συνεχείς παρεμβάσεις του ιδίου σε δημοτικά συμβούλια, για περιπτώσεις που έθιγαν τα συμφέροντα του δήμου και ήταν αποτέλεσμα μνημονιακών πολιτικών.

Δεν ενοχλήθηκε όμως μόνον ο κ. Φιλιούσης, από την τοποθέτηση του κ. Καποδίστρια, εξέφρασε την επιθυμία του να τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αρτέμης Βαγιωνάκης, ο οποίος σε ιδιαίτερα έντονο ύφος,  χαρακτήρισε τον κ. Καποδίστρια, "διακοψία" για το γεγονός πως τον διέκοπτε στο ξεκίνημα της τοποθετήσεως του σχολιάζοντας τα λεγόμενα του και θέλησε να υπενθυμίσει στον δημοτικό σύμβουλο, πως "η τοπική αυτοδιοίκηση έχει βγει πάρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια στους δρόμους, αντιδρώντας σε πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων".

Ο πρώην Δήμαρχος Γλυκών Νερών κ. Γεώργιος Σιώκος πρότεινε να δοθούν τα χρήματα υπό προϋποθέσεις, να τεθεί χρονικό περιθώριο για την επιστροφή τους και να εξαιρεθούν από την μεταφορά των χρημάτων, τα ανταποδοτικά.

Την αντίθεση του με το χρόνο που φέρνει η δημοτική αρχή το ψήφισμα αυτό, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Αντώνης Κατσούλης, ο οποίος φέρεται να πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, αλλά δήλωσε πως δίνει την θετική του ψήφο για "προληπτικούς λόγους".

Ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Στάμου, δήλωσε πως ζητήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), από όλους τους Δήμους της χώρας να φέρουν ανάλογα ψηφίσματα στα δημοτικά τους συμβούλια και πως θεωρεί πως "δεν χάνουμε και τίποτα να καταθέσουμε την άποψη μας για το θέμα".

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης, ο οποίος παρακολούθησε με ενδιαφέρον τη συζήτηση και τοποθετήθηκε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.