Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Δήμος Παιανίας: Εξυπηρέτηση, άγνοια ή απλώς σκάνδαλο;

Εξυπηρέτηση; Άγνοια; Ή απλά σκάνδαλο; Πρωταγωνιστές της ομολογουμένως αποκαλυπτικής ιστορίας που ακολουθεί ο δήμος Παιανίας – Γλυκών Νερών, ο νυν δήμαρχος Σπύρος Στάμου, η πρώην δημοτική αρχή και η ιδιοκτήτρια ενός κτιρίου που δεν νοικιάζει αλλά πληρώνει ο ΟΤΑ. Σε ρόλο… guest star η ΔΕΗ και οι γονείς δεκάδων παιδιών…

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση ενοικίασης ενός κτιρίου στη δημοτική ενότητα Γλυκών Νερών του δήμου Παιανίας Αττικής. Και αυτό γιατί τυπικά το κτίριο δεν είναι ενοικιασμένο, μιας και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ποτέ δεν ενέκρινε την εισήγηση του τότε δημάρχου Δημήτρη Δάβαρη. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα, η νέα –εδώ και ένα χρόνο– διοίκηση του Σπύρου Στάμου συνεχίζει κανονικά να καταβάλλει τα ενοίκια, αντί να παραδώσει το κτίριο. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα δύο στοιχεία:

1ον) Ο δήμος «κλέβει» τον εαυτό του, καθώς, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, το κτίριο είναι δηλωμένο για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα στη ΔΕΗ, η οποία χωρίς να φέρει επί της ουσίας ευθύνη γίνεται συνυπεύθυνη.

2ον) Αν και το κτίριο είναι ακατάλληλο και χωρίς την απαραίτητη άδεια, φιλοξενεί δράσεις του δήμου στις οποίες συμμετέχουν μικρά παιδιά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Έτσι άρχισαν όλα…

Ο άλλοτε δήμος Γλυκών Νερών στο… μακρινό 2009 αναζητούσε ένα κτίριο για να στεγάσει το δημαρχείο. Θεώρησε πως κατάλληλο είναι αυτό που βρίσκεται επί της οδού Όθωνος 15. Νοικιάστηκε από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Τη σύμβαση υπέγραψε ο τότε δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Γ. Σιώκος. Σύμφωνα δε με την προσφορά που είχε κατατεθεί, το κτίριο δύο ορόφων είναι συνολικά 790 τ.μ. και η τιμή του 5.000€ τον μήνα.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί πως εν τέλει η ιδιοκτήτρια «έκλεβε» τον δήμο (κατ’ άλλους ο ίδιος ο δήμος Παιανίας τον εαυτό του), καθώς σε έγγραφο με ημερομηνία 25 Μαΐου 2015 ο νυν δήμαρχος Σπύρος Στάμου ομολογεί πως ο χώρος είναι δηλωμένος στη ΔΕΗ ως μόλις 63 τ.μ… Ούτε δημοτικός φόρος, ούτε και δημοτικά τέλη για τα υπόλοιπα 727 τ.μ.!

Στο ενδιάμεσο και λόγω της κρίσης, το ενοίκιο μειώθηκε (10-11-2011) από τα 5.000€ τον μήνα σε 4,000€. Ενώ το μισθωτήριο είχε λήξει, στις 03/07/2013 η τότε δημοτική αρχή Δάβαρη εισάγει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για παράταση μίσθωσης του ακινήτου, όμως το σώμα είχε διαφορετική άποψη εκφράζοντας θέσεις και περί ακαταλληλότητας και απορρίπτει την εισήγηση. Και όμως, τόσο η δημοτική αρχή Δάβαρη όσο και η επόμενη του Σπ. Στάμου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κανονικά το κτίριο δύο χρόνια μετά, εκθέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και τους άμεσους χρήστες (υπαλλήλους και δημότες).



Αυτό γιατί, εκτός των άλλων, ο χώρος δεν διαθέτει άδεια συνάθροισης! Άδεια απαραίτητη για να χρησιμοποιείται π.χ. για μαθήματα, όπως και γίνεται. Άλλωστε, αποτελεί χώρο που πραγματοποιούνται δράσεις του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Παιανίας.

Έξοδος κινδύνου δεν υπάρχει, ενώ –σύμφωνα με καταγγελίες– η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επαρκεί για να καλύψει ακόμα και τις πιο απλές ανάγκες (air condition το καλοκαίρι), με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να φεύγουν μόλις η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει.

Το θέμα πλέον έχει φτάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όμως, και παρά τις οχλήσεις προς τον δήμο, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει λάβει σοβαρή απάντηση. Η ιδιοκτήτρια όμως συνεχίζει (και δικαίως) να λαμβάνει 4.000€ τον μήνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.