Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ο τοπικός σύμβουλος Παιανίας Γιάννης Σπαής και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεoτόκου Κλειστών

Στην Ιερά Μονή Κλειστών Φυλής, για να παρακολουθήσει την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, για το «τάμα των προγόνων» όπως το ονομάζει και το τηρεί η εκεί τοπική κοινωνία, βρέθηκε ο Τοπικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Παιανίας, προερχόμενος από την μείζονα μειοψηφία και την παράταξη Μάδη, Οικονομολόγος ΜΒΑ, κ. Γιάννης Σπαής.

Μετά το πέρας της ευλαβικής λιτανείας, ο κ. Σπαής, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματα του για την πρώτη του παρουσία στην Μονή και την τήρηση του εθίμου, δηλώνοντας:

«Το Σάββατο 1η Απριλίου του 2017, είχα την καλή τύχη να ακολουθήσω την πομπή –λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Θεοτόκου από την Ι.Μ. Κλειστών Φυλής. Δεν θα μιλήσω για την φυσική ομορφιά, την αρχιτεκτονική της Μονής, την ιστορικότητα του Ιερού κειμηλίου και την ευλάβεια των πιστών. Θέλω να πω ότι μέθυσα λογικά και συναισθηματικά από την πολυπληθή και ,κατά συντριπτική πλειονότητα, παρουσία των νέων ανθρώπων. Είδα άπειρα παιδιά και εφήβους. Νέα ζευγάρια με τα μηνών νήπια να ακολουθούν χαρούμενα μέχρι τέλους την 3ωρη πεζοπορία. Με την παρουσία τους έγραψαν στη συνείδηση τους και πηγαίνουν την ιστορική συνείδηση ( εθνική και θρησκευτική ) τρεις γενιές μπροστά. Σήμερα κοινώνησα μυστικά στην ελπίδα και στο φως. Ευχαριστώ τους ιερείς και τους συμμετέχοντες και εύχομαι ολόψυχα καλή Ανάσταση!»



Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών Φυλής



Στο χείλους του απόκρημνου και μαγευτικού φαραγγιού της «Γκούρας», στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας, 3χλμ μετά τη Φυλή, βρίσκεται η παλαίφατος Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου. Η τοποθεσία και η θέα της είναι μοναδική και ονομάστηκε «Κλειστών» διότι περικλείεται από βουνά.

Κατά την παράδοση, ένας ευσεβής χριστιανός, βλέποντας ένα παράδοξο φως, ανακάλυψε τη σεπτή και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας στον απέναντι της μονή βράχο, μέσα σε ένα κοίλωμα. Η είδηση ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής που προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για το κτίσιμο ναού όπου θα διαφυλασσόταν η εικόνα.


Επειδή το μέρος ήταν ακατάλληλο άρχισε να κτίζεται ακριβώς απέναντι, στην άλλη μεριά του φαραγγιού, εκεί που βρίσκεται σήμερα. Δύο φορές όμως η Παναγία ξαναγύρισε μόνη της στο αρχικό μέρος και οι κτίστες σταμάτησαν από φόβο. Έγινε ολονύκτιος παράκληση στη Θεοτόκο να δεχθεί να ιδρυθεί ο οίκος της στο ομαλότερο εκείνο σημείο, διά το παντελώς αδύνατον της μεταφοράς υλικών στο κοίλωμα εκείνο. Η Παναγία άκουσε, όπως φαίνεται, τις ικεσίες και δεν ξαναμετακινήθηκε, ενώ οι εργασίες συνεχίστηκαν αξιοθαύμαστα γρήγορα και ομαλά. Άρχισαν να ιδρύονται ασκηταριά στο γύρω χώρο και περί τον 12ο αιώνα ιδρύθηκε το μοναστήρι.


Στο κοίλωμα της «Φανερωμένης» υπάρχουν πάμπολλα αφιερώματα των πιστών, ενώ το ακοίμητο καντήλι της το μεταφέρουν οι μοναχές με αξιοπερίεργο τρόπο από την Ιερά Μονή μέχρι απέναντι (περίπου 200 μ.) με τροχαλία.

Στη μονή φυλάσσεται η κάρα του αγίου Πολυκάρπου και του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας, μέρος της κάρας του Αγίου Χαραλάμπους, μέρος της χειρός του Αγίου Γεωργίου και πάμπολλα άλλα κειμήλια. Η θαυματουργός εικόνα πανηγυρίζει 15 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.