Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου για τη διακοπή των εργασιών αποχέτευσης σε Παιανία & Κορωπί

Ερώτηση στη Βουλή για την πορεία υλοποίησης του έργου Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας και Διάθεσης Ακαθάρτων Περιοχών Κορωπίου - Παιανίας, που χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Αττικής κατέθεσε η Βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ήδη έχουν διακοπεί οι διαδικασίες κατασκευής λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους 4 μήνες στη χρηματοδότηση των ήδη ενταγμένων και συμβασιοποιημένων έργων ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι το έργο με κόστος 112 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο που υλοποιεί αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής και με την ολοκλήρωση του αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

Για το θέμα ενημέρωση παρείχε πρόσφατα και ο δήμαρχος Κορωπίου κ. Δ. Κιούσης στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το δημαρχείο. Στην συνάντηση αναφέρθηκε από την πλευρά του Δήμου για τους λόγους που οδήγησαν την  κοινοπραξία εταιρειών «ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ Α.Ε – ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ.» στην προσωρινή διακοπή εργασιών, ήτοι, η  αδυναμία εξόφλησης των εγκεκριμένων λογαριασμών των υπηρεσιών της αιρετής Περιφέρειας Αττικής  και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, το τελευταίο τετράμηνο. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί λογαριασμοί  αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εκτελεσμένων εργασιών οι οποίοι δεν έχουν εξοφληθεί με αποτέλεσμα να αδυνατεί η Κοινοπραξία, από τις ασφυκτικές πιέσεις των προμηθευτών εξωτερικού και εσωτερικού, να χρηματοδοτεί το έργο.

Ενημερώθηκαν επίσης για την σειρά των εξοφλήσεων : πρώτα εξοφλεί το Δημόσιο τα ενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ και κατόπιν με τα παραστατικά που προσκομίζει στην Γ.Γ ΕΣΠΑ, εκταμιεύονται τα ποσοστά συμμετοχής του ΕΣΠΑ για τον υπόψιν έργο. Σημειωτέον ότι οι τελευταίοι λογαριασμοί που εξοφλήθηκαν έως τον Ιανουάριο του 2015 ήταν σε ποσοστά συγχρηματοδότησης,  92% ΕΣΠΑ και κατά  8%, του Δημοσίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ενημέρωση για τα ποσοστά της εκτέλεσης των εργασιών στα 4 υποέργα που αφορούν το συνολικό έργο. Ειδικότερα:

-το πρώτο υποέργο που αφορά το εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κορωπίου έχει εκτελεστεί κατά  περίπου 80%.
-το δεύτερο υποέργο που αφορά τους αγωγούς προσαγωγής ακαθάρτων έχει εκτελεστεί κατά 77%.
-το τρίτο υποέργο, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου-Βιολογικός Καθαρισμός έχει εκτελεστεί κατά 60% τα οικοδομικά και κατά 15% τα ηλεκτρομηχανολογικά.
-το τέταρτο υποέργο, των αγωγών διάθεσης έχει εκτελεστεί κατά 53%, του μήκους τους.

 Δείτε αναλυτικά παρακάτω τι αναφέρεται στην ερώτηση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου για το θέμα.

 "Το έργο «ΣΥΛΛΟΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ - ΠΑΙΑΝΙΑΣ» εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Αττικής 2007-2013 τον Νοέμβριο 2010 (ΣΑΕ 085/8), από το οποίο χρηματοδοτείται με το ποσό των 112.900.193,61 ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στις 19/11/2010 καταρτίστηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του ΔήμουΚρωπίας και της ΕΥΔΑΠ για την υλοποίηση του έργου και ακολούθησε η διενέργεια Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής του. Κατόπιν της υπ.’ αρ. 1349/2012 Απόφασης Έγκρισης Αποτελέσματος της Οικονομικής ΕπιτροπήςΠεριφέρειας Αττικής και του υπ’ αρ. πρωτ. /ΕΔΑΠΑ/73/10/10-01-2013 σχετικού εγγράφου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής τουΕπιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007-2013», υπογράφηκε η σύμβαση στις 25-07-2013 μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας «Κ/ΞΙΑ -ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. - ΑΑΓΗΣ Α.Ε.» και της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣΑΤΤΙΚΗΣ με τελική συνολική δαπάνη 94.671.304,35€ (ποσοστό μέσης έκπτωσης 16.25%).

Η αρχική συμβατική προθεσμία του έργου ήταν τριάντα έξι (36) μήνες ήτοι μέχρι 25-07-2016, εκτων οποίων οι πρώτοι είκοσι τέσσερις (24) αφορούσαν στη μελέτη και κατασκευή τουεσωτερικού δικτύου τουΚορωπίου, των αγωγών μεταφοράς από το Κορωπί και διάθεσης του επεξεργασμένου προϊόντος στον Ευβοϊκό Κόλπο καιτου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) καιοι επόμενοι δώδεκα (12) στη δοκιμαστική λειτουργία του ΚΕΛ.Κατά την υλοποίηση του έργου υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της καθυστέρησης θεώρησης των τοπογραφικών διαγραμμάτων, των εργασιών αρχαιολογικών ανασκαφών και της μη- έγκαιρης χορήγησης των σχετικών αδειών τομής και κατάληψης οδοστρωμάτων. Ως εκ τούτου, οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν στην υπ.’ αριθ. 1948/28.8.2014 Απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να δοθεί παράταση στη προθεσμία περαίωσης του έργου κατά διακόσιες(200) ημερολογιακές ημέρες δηλαδή μέχρι την 10/02/16 (10/02/17 με τη δοκιμαστική λειτουργία), χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση παύση των εργασιών κατασκευής του έργου.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ήδη έχουν διακοπεί οι διαδικασίες κατασκευής λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη χρηματοδότηση των ήδη ενταγμένων και συμβασιοποιημένων έργων ΕΣΠΑ.

Με δεδομένο ότι η μεγάλη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή σημασία του έργου και η αυτονόητη αναγκαιότητα του για την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής επιβάλλουν την επιτάχυνση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου,

Ερωτάστε:

1. Για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του έργου για τη Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Ακαθάρτων Περιοχών Κορωπίου - Παιανίας;

2. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε και πότε για να εξασφαλίσετε την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής, καθώς και την αποτελεσματική χρηματοδότηση και υλοποίηση του εν λόγω έργου;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.