Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ιδιόκτητο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Παιανία με παρέμβαση Μαρτίνου

Στην ανακοίνωση ότι σε λίγα χρόνια, ο Δήμος Παιανίας, θα έχει ιδιόκτητο Δημαρχιακό Μέγαρο, σε ιδιόκτητο οικόπεδο, στην θέση "Μιχούλι" στην Παιανία, ύστερα από εξασφάλιση χρηματοδότησης, από τον γνωστό για το φιλανθρωπικό έργο της οικογενείας του, εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, προέβει στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Παιανίας, κ. Σπύρος Στάμου.

Ο γνωστός εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος

Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, το έργο βρίσκεται σε στάδιο μελέτης και εξασφάλισης αδειοδότησης, διαδικασία που χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από τον γνωστό εφοπλιστή.


Οικογένεια Μαρτίνου: Από τα πιο ισχυρά εφοπλιστικά «τζάκια» της χώρας

Ο πατέρας της οικογένειας Μαρτίνου ήταν ο μεγαλύτερος αντικέρ στην μεταπολεμική Αθήνα. Στο κατάστημά του στην οδό Πανδρόσου στο Μοναστηράκι, η αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας πιστοποιούσε την καταξίωσή της με τα πανάκριβα συλλεκτικά κομμάτια που έφερνε ο κ. Μαρτίνος από το εξωτερικό.

Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, η δυναμική σύζυγός του, Αθηνά Μαρτίνου το γένος Μεθενίκη, γόνος η ίδια εφοπλιστικής οικογένειας, αποφασίζει να αναμειχθεί προσωπικά με τη ναυτιλία. Τα πρώτα χρήματα εξοικονομήθηκαν από «τη σπηλιά του Αλλαντίν», όπως ονόμαζαν πολλοί το παλαιοπωλείο, και η ναυτιλιακή Thenamaris μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 ήταν από τις πιο μεγάλες εφοπλιστικές . Τα τρία αγόρια της οικογένειας, Θανάσης, Κωνσταντίνος και Ανδρέας, ασχολήθηκαν, όπως ήταν φυσικό και αυτά με τα ναυτιλιακά.

Τα τρία αδέρφια, υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση της «Σιδηράς» μητέρας, δημιούργησαν την ιστορική ναυτιλιακή Thenamaris. Ωστόσο, όταν η κ. Μαρτίνου αποφάσισε να αποσυρθεί, η «συγκατοίκηση» των τριών αδερφών στην εταιρεία δεν διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και συγκεκριμένα το 1991 ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας, το παράδειγμα του αδερφού του Θανάση, ακολούθησε και ο Ανδρέας, για να δημιουργήσει και αυτός με την σειρά του τη Minerva Marine, αφήνοντας ουσιαστικά στο τιμόνι της Thenamaris τον μικρότερο σε ηλικία Ντίνο.

Αν και πολλοί μίλησαν τότε για διαφορετικές φιλοδοξίες και ενδοοικογενειακές έριδες, η συνέχεια απέδειξε πως τα αδέρφια χώρισαν τα «τσανάκια» τους μάλλον για επιχειρηματικούς λόγους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι με τρεις διαφορετικές εταιρείες αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο ισχυρούς πόλους της ελληνικής ναυτιλίας, με έναν στόλο αποτελούμενο από τουλάχιστον 100 πλοία (ως επί το πλείστον τάνκερ) συνολικής χωρητικότητας 8,5 εκ. dwt, περίπου.
Για να αντιληφθεί, όμως, κανείς καλύτερα την επιρροή της οικογένειας Μαρτίνου στη ναυτιλία, αρκεί να αναλογιστεί ότι στη Τhenamaris «γαλουχήθηκαν», σύμφωνα με το Lloyd's List, περισσότεροι από 30 Έλληνες, που σήμερα είναι εφοπλιστές.

Η κόρη του Αθανασίου Μαρτίνου Βουλευτής Αττικής Γεωργία Μαρτίνου

«Για να ζεις με άνεση στην Ελλάδα, είναι καλύτερα να μένεις στην αφάνεια», ισχυρίζονται κάποιοι. Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και ο κ. Μαρτίνος, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, είναι ακριβοθώρητος και χαμηλών τόνων. Ίσως και γι' αυτό να ήταν επιφυλακτικός, όταν η κόρη του Γεωργία του ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική.
Λέγεται μάλιστα, ότι ο εφοπλιστής προσπάθησε να την αποτρέψει, φοβούμενος τα σχόλια για την ιδιότητα της οικογένειάς της. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τόσο η επιμονή κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ, με τα οποία ο Μαρτίνος διατηρεί φιλικές σχέσεις, όσο και η αποφασιστικότητα της ίδιας, έκαμψαν τις αντιστάσεις του εφοπλιστή. Η Γεωργία Μαρτίνου κατέβηκε στις εκλογές υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, εξελέγη και μάλιστα με διαφορά χιλιάδων ψήφων από γνωστά στελέχη του κόμματος που ήταν υποψήφιοι στην ίδια περιφέρεια.
Η παρουσία της στη Βουλή σχολιάστηκε εκτενώς, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες, όταν όλοι μιλούσαν για την πλουσιότερη εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου.

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο

Ο Θανάσης Μαρτίνος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ το φιλανθρωπικό του έργο, αν και δεν του αρέσει να το «διαφημίζει», είναι παροιμιώδες. Με χορηγία της οικογένειάς του, πραγματοποιήθηκε πριν από δυόμισι χρόνια η εκ βάθρων ανακαίνιση του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο, η οποία, όπως είχε δηλώσει τότε ο εφοπλιστής, «είναι μια όαση Ορθοδοξίας εκτός Ελλάδος και πόλος έλξης για πολλούς Έλληνες προσκυνητές που έρχονται από την πατρίδα μας».

Μεγάλες δωρεές, όμως, έχει πραγματοποιήσει σε πολλές ακόμη εκκλησίες, ενώ έχουν δοθεί και σημαντικές υποτροφίες στη μνήμη της κόρης του Αθηνάς, την οποία έχασε σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές για τον εφοπλιστή, την σύζυγό του, Μαρίνα Μποφτζώκα και τις άλλες δύο κόρες τους, Γεωργία και Μαρίνα. Η είδηση είχε προκαλέσει σοκ στον ναυτιλιακό κόσμο, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα το σπίτι της οικογένειας στο Καβούρι δεν άνοιγε τις πόρτες του όπως παλιά για να υποδεχτεί κόσμο.

Πριν από μερικές βδομάδες, άλλη μια χορηγία από την γνωστή εφοπλιστική οικογένεια έλαβε χώρα. Εγκαινιάστηκε το πρώτο οικολογικό πάρκο στην Γλυφάδα, παρουσία της οικογένειας Μαρτίνου, από τον Μητροπολίτη Βούλας-Γλυφάδας- Βουλιαγμένης, Παύλο και τον δήμαρχο, Κώστα Κόκκορη, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη μητέρα του Θανάση Μαρτίνου, Αθηνά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.