Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

"Eφυγε" ο Ίων Βορρές

Η ρήση του Θουκυδίδη «η τέχνη απαιτεί κουράγιο» ήταν γι' αυτόν ένα μότο ζωής στο οποίο έμεινε πιστός κι αφοσιωμένος. Ο Ιων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στην Παιανία άφησε την τελευταία πνοή του σήμερα το πρωί στα χέρια της οικογένειας του, παρουσία του γιου του, Γιώργου και των εγγονών του, Νεκτάριου, Αποστόλη και Ιων Βορρέ, σε ηλικία 91 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την πόλη της Παιανίας, την οποία αγάπησε τόσο και υπήρετησε από την θέση του Δημάρχου για δύο τετραετίες, χωρίς να επαναδιεκδικήσει για τρίτη την εκλογή του τηρώντας την δέσμευση του ότι δυο τετραετίες είναι αρκετές για εκείνον για να ολοκληρώσει το έργο του.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα σε στενό οικογενειακό κύκλο, επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος.

Ο θάνατος ήρθε στα βαθιά γεράματα χωρίς συγκεκριμένη παθολογική αιτία.

Η ιστορία της ζωής του Ιωνα Βορρέ είναι συνδεδεμένη με την τέχνη και το όραμα. Με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Οντάριο του Καναδά και στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Απέκτησε την καναδική υπηκοότητα και διετέλεσε δημοσιογράφος σε μεγάλες Καναδικές εφημερίδες, μέχρι που το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα -ύστερα από απουσία δεκαπέντε χρόνων, όπου ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία διάσωσης και προβολής στοιχείων που εκφράζουν την αυθεντική ελληνικότητα.

Αφού αγόρασε μια περιοχή περίπου δύο στρεμμάτων στην Παιανία, εγκαταστάθηκε και άρχισε να αναστηλώνει τα παλιά ερείπια. Τότε πολλοί τον αποκαλούσαν «τρελοαμερικάνο». Οραμά του να φτιάξει μια γέφυρα με το παρελθόν πριν αυτό χαθεί.

Το σπίτι γίνεται σιγά-σιγά μουσείο, λαογραφικό μουσείο, το Μουσείο Βορρέ, που επίσημα ιδρύεται το 1983 -κι έχει δωριθεί στο ελληνικό έθνος ως πολιτιστικό ίδρυμα.

Παράλληλα, υπήρξε μανιώδης συλλέκτης σύγχρονης ελληνικής τέχνης, δημιουργώντας μία από τις πιο πλούσιες συλλογές.

Συγκινητικός ο "επικήδειος" του Ανέστη Βλάχου στο Facebook, (διαβάστε τον πατώντας εδώ) στον οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Ίων Βορρές, αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκείνον, για τον τελικό εκσυγχρονισμό της πόλης και της νοοτροπίας της, έργο που κατά τον νεαρό, ξεκίνησε ο Ίωνας Βορρές.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.