Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ο συμπολίτης μας Σ. Γκίνης συστήνει στους Γερμανούς 3 εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού

Τι σημαίνει η αρχαία ελληνική λέξη «άωτον»; Είναι το αποκορύφωμα, η ανώτατη βαθμίδα, το εκλεκτότερο δείγμα ενός είδους. Αυτό το όνομα επέλεξε ο συμπολίτης μας Σωτήρης Γκίνης, ο σημερινός συνεχιστής μιας οικογένειας οινοπαραγωγών, για το οινοποιείο του, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για την παραγωγή εκλεκτών οίνων.



Το «ΑΩΤΟΝ» βρίσκεται στην Παιανία, στον ίδιο χώρο, όπου τρεις γενιές πίσω, υπήρχε το περίφημο πατητήρι, στο οποίο γινόταν το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών από τους ιδιόκτητους οικογενειακούς αμπελώνες.

Σήμερα, ο οινολόγος Σωτήριος Στ. Γκίνης συνεχίζει τη μακρά οικογενειακή παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή οίνου. Στο οινοποιείο του, όλα ελέγχονται από τον ίδιο, από το αμπέλι μέχρι την παραγωγή κρασιού κι αυτό κάνει τα κρασιά του ιδιαίτερα.


Ο 34χρονος ιδιοκτήτης της μονάδας «γεννήθηκε» στο αμπέλι, όπως λέει ο ίδιος γελώντας. «Είμαι η τέταρτη γενιά μιας οικογένειας, οι ρίζες της οποίας ‘’χάνονται’’ στο αμπέλι. Από πολύ νωρίς, από το γυμνάσιο ακόμη, είχα αποφασίσει ότι θα ακολουθήσω κι εγώ αυτόν το δρόμο, της οινοποιίας. Σπούδασα στη Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ της Αθήνας και σιγά – σιγά ανέπτυσσα τον αμπελώνα», εξηγεί. Αυτοί οι οικογενειακοί αμπελώνες ξεπερνούν τα 100 στρέμματα.


Σαββατιανό εδώ και 4.000 χρόνια!

 

Το εύκρατο κλίμα, με τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες, αλλά και το έδαφος της περιοχής δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια τριών ποικιλιών σταφυλιών, το Σαββατιανό, που καλλιεργείται στην περιοχή εδώ και περίπου 4.000 χρόνια, το Ροδίτη και τη Μανδηλαριά.


Σε αυτόν τον εκπληκτικό τόπο, που από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστός για τα αμπέλια του, ο κ. Γκίνης εργάζεται με μεράκι και επιμονή για να τελειοποιήσει ακόμη περισσότερο το κρασί που παράγει. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σαββατιανό του «ΑΩΤΟΝ» πήρε το χάλκινο βραβείο στο μεγαλύτερο διαγωνισμό οίνων που διοργανώνει κάθε χρόνο το περίφημο περιοδικό Decanter, με περισσότερες από 15.000 συμμετοχές .

Τα κρασιά του «ΑΩΤΟΝ»

 

Σαββατιανό, Ροδίτη και Μανδηλαριά είναι οι ποικιλίες που καλλιεργεί στα στρέμματα των αμπελώνων του στην Παιανία ο κ. Γκίνης, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε ειδικά μικρά πλέγματα στο οινοποιείο.

  • Το Σαββατιανό του «ΑΩΤΟΝ» φέρνει στο νου φρούτα του καλοκαιριού, αχλάδι, βανίλια και μέντα.
  • Ο Ροδίτης με άρωμα βερίκοκων και νεκταρινιών, έχει επίσης φρουτώδη γεύση, ανανά και λεμονιού στο τέλος.
  • Όσο για τη Μανδηλαριά του «ΑΩΤΟΝ», που προέρχεται από τη γνωστή κόκκινη ποικιλία, έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων της Μεσογείου.
Το «ΑΩΤΟΝ» παράγει και ρετσίνα, δίνοντας ώθηση και δυναμική σε αυτό το κάπως παρεξηγημένο κρασί, που συνήθως αγνοείται από τους σύγχρονους Έλληνες οινοποιούς. Ωστόσο, για τον κ. Γκίνη, αυτό το ελληνικό κρασί πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει και να αποτελέσει σήμα κατατεθέν της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό.

Στο εξωτερικό

 

Η αγάπη του για το αμπέλι, για το καλό κρασί, δεν κρύβεται. Ως μεμονωμένος παραγωγός αλλά και -μέχρι πρότινος- ως Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, θέλει να αναδείξει και να προωθήσει το ελληνικό κρασί. Ο κ. Γκίνης εξάγει ήδη στην Αυστρία και στοχεύει πλέον και στη γερμανική αγορά.

Άλλωστε, οι Γερμανοί αγαπούν το ελληνικό κρασί, κάτι που αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εξάγει στη Γερμανία κάθε χρόνο 14.000 τόνους κρασί, ποσότητα που παραμένει σταθερή από το 2003 και μετά, την ώρα που οι εξαγωγές σε άλλες αγορές αυξομειώνονται.

Γιατί έχουν τόση ζήτηση τα κρασιά που παράγει; Όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «έχω τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής. Από το αμπέλι μέχρι το οινοποιείο, σε όλα τα στάδια της παραγωγής του κρασιού. Όλα δουλεύονται με το χέρι, προσεκτικά. Η μικρή παραγωγή "μιλά" από μόνη της. Τίποτα δεν είναι βιομηχανοποιημένο. Άλλωστε το καλό κρασί γεννιέται στο αμπέλι…»

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΚΙΝΗΣ 
Διεύθυνση: Ιωάννου Χατζηκυριάκου 13, 19002, Παιανία
Tηλέφωνο: 210 6642347 / 210 6643605 / 6944 591258
Ε-mail: info@aoton.gr / sotirisgkinis@me.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.